• Sârbii au intrat în conflict cu trupele NATO și cu poliția kosovară în municipalitatea Zvecan, la 45 de kilometri nord de capitală.
  • Soldații au tras cu gaze lacrimogene și grenade paralizante pentru a-i proteja pe ofițerii kosovari și pentru a dispersa protestatarii, potrivit martorilor.
  • Sârbii adunați au răspuns aruncând cu pietre și alte obiecte dure în ei.

Forța de menținere a păcii condusă de NATO a declarat luni că 25 dintre trupele sale au fost rănite în confruntările cu etnicii sârbi din nordul Kosovo, după ce aceștia au încercat să preia birourile uneia dintre municipalitățile în care primarii de etnie albaneză și-au preluat posturile săptămâna trecută, anunță AP News.

Sârbii au intrat în conflict cu trupele NATO și cu poliția kosovară în municipalitatea Zvecan, la 45 de kilometri nord de capitală. Soldații au tras cu gaze lacrimogene și grenade paralizante pentru a-i proteja pe ofițerii kosovari și pentru a dispersa protestatarii, potrivit martorilor. Sârbii adunați au răspuns aruncând cu pietre și alte obiecte dure în ei.

Mai mulți soldați din contingentul KFOR italian și maghiar au fost ținta unor atacuri neprovocate și au suferit răni traumatice cu fracturi și arsuri din cauza exploziei unor dispozitive incendiare”, au precizat forțele de menținere a păcii ale NATO într-un comunicat.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Unele vehicule ale poliției kosovare și unul aparținând unor jurnaliști au fost avariate și stropite cu simboluri naționaliste sârbe. Adresându-se națiunii la sfârșitul zilei de luni, președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că își va petrece noaptea alături de trupele sale de la granița cu Kosovo, care au fost plasate în stare de alertă maximă la ordinul său săptămâna trecută. El a precizat că 52 de sârbi au fost răniți în confruntări, dintre care trei grav, iar patru au fost reținuți.

Consecințele ciocnirilor sunt mari și grave, iar singurul vinovat este (premierul kosovar) Albin Kurti”, a declarat Vucic. El s-a referit la forțele albaneze din nordul Kosovo drept ocupanți”. Repet pentru ultima dată și rog comunitatea internațională să se asigure că Albin Kurti își vede de rațiune”, a spus Vucic. Dacă nu o vor face, mă tem că va fi prea târziu pentru noi toți”.

Violențele au fost cel mai recent incident în contextul în care tensiunile au crescut în ultimul weekend, Serbia punând armata țării în stare de alertă maximă și trimițând mai multe trupe la granița cu Kosovo, care și-a declarat independența față de Belgrad în 2008.

Kosovo și Serbia, dușmani de zeci de ani

Kosovo și Serbia sunt dușmani de zeci de ani, Belgradul refuzând să recunoască suveranitatea Kosovo. Statele Unite și Uniunea Europeană și-au intensificat eforturile pentru a ajuta la rezolvarea disputei dintre Kosovo și Serbia, temându-se de o instabilitate suplimentară în Europa, în timp ce războiul Rusiei face ravagii în Ucraina. UE a transmis clar atât Serbiei, cât și Kosovo că trebuie să normalizeze relațiile dacă vor să facă progrese în vederea aderării la blocul comunitar.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a descris situația din Kosovo ca fiind „îngrijorătoare”, acuzând SUA și NATO că își revendică dominația în acea parte a lumii.

O mare explozie se pregătește în centrul Europei, chiar în locul în care, în 1999, NATO a efectuat o agresiune împotriva Iugoslaviei”, a declarat el din Nairobi, Kenya, referindu-se la intervenția condusă de NATO în 1999 care a oprit o represiune sângeroasă a sârbilor împotriva separatiștilor de etnie albaneză.

Luni, poliția kosovară și Forța Kosovo condusă de NATO, sau KFOR, au fost văzute protejând clădirile municipale din Zvecan, Leposavic, Zubin Potok și Mitrovica, patru municipalități din nordul țării care au organizat alegeri anticipate luna trecută.

Citește și