• Opoziția Chinei față de această întâlnire survine pe fondul unor relații tensionate între cele două țări.
  • China a continuat să respingă cererile de întâlniri și convorbiri telefonice.
  • SUA au impus o serie de sancțiuni împotriva Chinei în ultimii ani din diverse motive.

China a respins propunerea Statelor Unite ca secretarul american al apărării, Lloyd Austin, să se întâlnească cu omologul său chinez Li Shangfu la Forumul de securitate Shangri-La Dialogue din Singapore, în această săptămână, potrivit unui comunicat al Pentagonului, scrie CNN.

Opoziția Chinei față de această întâlnire survine pe fondul unor relații tensionate între cele două țări după călătoria fostului președinte al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, pe insula autonomă Taiwan, în august anul trecut, și după decizia SUA de a doborî un balon spion chinezesc care a trecut pe deasupra unor situri militare americane sensibile în februarie.

În declarație, Pentagonul a afirmat că China a refuzat o invitație adresată la începutul lunii mai pentru o întâlnire, dar a precizat că refuzul nu va descuraja SUA să caute linii de comunicare mai bune.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Lipsa de voință îngrijorătoare a RPC de a se angaja în discuții semnificative între militari nu va diminua angajamentul Departamentului Apărării de a căuta linii deschise de comunicare cu Armata Populară de Eliberare (APL) la mai multe niveluri, ca parte a gestionării responsabile a relației”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, în declarație.

În replică, Ambasada Chinei în SUA a pus sub semnul întrebării sinceritatea și semnificația invitației, arătând sancțiunile impuse de SUA unor oficiali, instituții și companii chineze. Declarația nu a invocat în mod specific sancțiunile americane împotriva lui Li, care au fost impuse în 2018 de administrația fostului președinte Donald Trump din cauza achiziționării de către China de arme rusești, inclusiv un avion de luptă Su-35 și un sistem de rachete sol-aer S-400.

SUA au impus o serie de sancțiuni împotriva Chinei

SUA au impus o serie de sancțiuni împotriva Chinei în ultimii ani din diverse motive, inclusiv presupusele încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang și restricții asupra libertăților politice în Hong Kong. În declarație, purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze, Liu Pengyu, a declarat: China se opune întotdeauna cu fermitate sancțiunilor unilaterale ilegale și a transmis clar poziția sa severă părții americane. Partea americană ar trebui să ridice imediat sancțiunile și să ia măsuri concrete pentru a elimina obstacolele, a crea o atmosferă favorabilă și condiții pentru dialog și comunicare”, a adăugat el.

The Wall Street Journal a raportat pentru prima dată refuzul Chinei de a participa la o întâlnire între șefii apărării. Austin a declarat pentru CNN la începutul acestui an că nu a mai vorbit cu omologul său chinez de luni de zile”, iar China a continuat să respingă cererile de întâlniri și convorbiri telefonice, au declarat oficiali din domeniul apărării.

Aceasta nu este nici pe departe prima dată când RPC a respins invitațiile de comunicare din partea secretarului, a președintelui Statului Major Întrunit sau a altor oficiali ai Departamentului”, a declarat un oficial din domeniul apărării.

Sincer, este doar cea mai recentă dintr-o mulțime de scuze. Din 2021, RPC a refuzat sau nu a reușit să răspundă la peste o duzină de solicitări din partea Departamentului Apărării pentru angajamente ale liderilor cheie, la multiple solicitări de dialoguri permanente și la aproape zece angajamente la nivel de lucru”, a adăugat el.

Citește și