• Guvernul taliban din Afganistan a anunţat interzicerea recoltării macului.
  • Noua măsura este menită să-i descurajeze pe fermierii locali să extragă opiul folosit ca materie de bază la producerea heroinei.
  • Afganistanul este cunoscut drept unul dintre cei mai mari producători de opiu la nivel mondial.

Guvernul taliban din Afganistan a anunţat interzicerea recoltării macului. Noua măsură vrea să combată traficul de droguri internaţional, ţara fiind cunoscută drept cel mai mare exportator de opiu la nivel mondial şi să spele imaginea Afganistanului de narco-stat.

Interdicţia aminteşte de guvernarea anterioară a talibanilor de la sfârşitul anilor ’90, când producţia de mac a fost scoasă în afara legii, ca parte a interpretării aspre a legilor islamului. La acea vreme, interdicţia a fost implementată în toată ţara şi, în decurs de doi ani, potrivit ONU, a dus la eradicarea producţiei de mac.

Cu toate acestea, după înlăturarea talibanilor în 2001, fermierii din multe părţi ale ţării au revenit la producţia de mac. Astfel, s-a ajuns, la scurt timp, la producerea clandestină de stupefiante. Macii sunt principala sursă de venit pentru milioane de mici fermieri şi zilieri care pot câştiga mai mult de 300 de dolari pe lună prin recoltarea lor şi prin extragerea opiumului.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...

Astăzi, Afganistanul este cel mai mare producător de opiu din lume, în ciuda miliardelor de dolari cheltuite de comunitatea internaţională în cei 20 de ani petrecuţi în Afganistan pentru eradicarea drogului. Ca o paralelă, talibanii au reuşit să elimine producţia în doi ani, în timp ce americanii şi aliaţii lor nu au reuşit nici în douăzeci de ani, cheltuind sume exorbitante în direcţia aceasta.

Afganistanul produce mai mult opiu decât toate celelalte ţări producătoare de opiu la un loc. Aproape 80% din heroina produsă din opiu afgan ajunge în Europa prin Asia Centrală şi prin Pakistan.

Anul trecut a fost al şaselea an consecutiv de recolte record de opiu, astfel că autorităţile talibane sunt decise să pună capăt dominaţiei. Fermierii afgani care intenţionează să extragă opiu din culturile de mac în scopuri comerciale vor fi aspru pedepsiţi de noua lege intrată în vigoare. Riscă să facă ani grei de închisoare, iar culturile vor fi distruse.

Interdicţia talibanilor vine într-un timp în care ţara se confruntă cu o criză umanitară fără precedent care a determinat ONU să ceară luna trecută 4.4 miliarde de dolari, deoarece 95% dintre afgani nu au suficientă mâncare.

Prohibiţia, deşi afectează puternic casele de producţie de droguri, va destabiliza economiile micilor fermieri care se bazează pe producţia de opiu pentru a supravieţui. În sudul Kandaharului, recoltarea a început, dar, în estul ţării unii, fermieri abia acum încep să-şi planteze recolta.