• Un cunoscut influencer de pe Instagram a fost condamnat la peste 11 ani de închisoare pentru rolul său de escroc internațional.
  • Deși se descria online ca „dezvoltator imobiliar”, se pare că banii lui Abbas provin de fapt din înșelăciuni frauduloase.
  • Ramon Abbas, alias „Hushpuppi”, a vizat atât victime americane, cât și internaționale, devenind unul dintre cei mai prolifici spălători de bani din lume.

Un cunoscut influencer de pe Instagram a fost condamnat la peste 11 ani de închisoare pentru rolul său de escroc internațional care a spălat zeci de milioane de dolari pentru hackeri periculoși. Hushpuppi (pe numele real Ramon Abbas) și-a etalat pe rețelele de socializare stilul de viață luxos, finanțat din infracțiuni, arătând milioanelor sale de urmăritori mașini de lux și apartamente în Dubai.

Nigerianul în vârstă de 40 de ani a fost acum obligat să plătească 1 732 841 de dolari (1 516 182 de lire sterline) către două dintre victimele sale și riscă 135 de luni de închisoare. Deși se descria online ca dezvoltator imobiliar”, se pare că banii lui Abbas provin de fapt din înșelăciuni frauduloase prin e-mail.

Abbas se lăuda pe rețelele de socializare cu stilul său de viață luxos – un stil de viață finanțat de implicarea sa în conspirații transnaționale de fraudă și spălare de bani care vizau victime din întreaga lume”, a declarat Martin Estrada, procurorul Statelor Unite ale Americii.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Spălarea de bani și escrocheriile de compromitere a e-mailurilor de afaceri reprezintă o problemă majoră a criminalității internaționale și vom continua să colaborăm cu partenerii noștri de aplicare a legii și cu partenerii internaționali pentru a-i identifica și urmări în justiție pe cei implicați, oriunde s-ar afla.”

Hushpuppi a fost arestat în Dubai în urmă cu doi ani. El a pledat vinovat de spălare de bani anul trecut, recunoscând că a încercat să fure peste 1,1 milioane de dolari de la o persoană care dorea să finanțeze o nouă școală pentru copii în Qatar. De asemenea, el a recunoscut mai multe alte scheme de compromitere a e-mailurilor de afaceri și cibernetice care au cauzat pierderi cumulate de peste 24 de milioane de dolari”, a declarat Departamentul de Justiție al SUA.

Ramon Abbas, alias Hushpuppi”, a vizat atât victime americane, cât și internaționale, devenind unul dintre cei mai prolifici spălători de bani din lume”, a declarat Don Alway, directorul adjunct responsabil al Biroului FBI din Los Angeles.

Abbas a profitat de platformele sale de socializare – unde a adunat un număr considerabil de adepți – pentru a câștiga notorietate și pentru a se lăuda cu imensa avere pe care a dobândit-o prin efectuarea de escrocherii de compromitere a e-mailurilor de afaceri, jafuri bancare online și alte fraude informatice care au ruinat financiar zeci de victime și au oferit asistență regimului nord-coreean.”

Și-a cheltuit o parte din câștigurile sale ilicite pe produse de designer extrem de scumpe, cum ar fi un ceas Richard Mille RM11-03 în valoare de 230.000 de dolari, pe care a aranjat să i se aducă de la New York la Dubai. În cadrul uneia dintre schemele sale, el și complicii săi au aruncat insula Malta în criză, sistemele de plată fiind oprite după ce a încercat să spele 13 milioane de euro (13 milioane de dolari) furate de o bandă de hackeri nord-coreeni de la Banca Malteză din Valletta.

Sub o postare pe Instagram cu un Rolls-Royce, el a scris: Îți mulțumesc, Doamne, pentru multele binecuvântări din viața mea. Continuă să-i faci de rușine pe cei care așteaptă să fiu făcut de rușine”. A fost arestat două săptămâni mai târziu.