Legea adopției se modifică din 2004, însă tot avem lacune legislative majore

Legea adopției se tot modifică … din 2004. Din fericire, spre binele copiilor,
însă tot sunt lacune legislative de rezolvat. Una este cea care spune că trebuie căutate rudele până la gradul 4.

Liviu Mihăileanu, președinte Alianța România fără Orfani: „Ceea ce am realizat de-a lungul anilor este că acest grad 4 este exagerat. Pentru că trebuia să căutăm nu bunicul, nu străbunicul, ci stră-străbunicul. Chiar dacă l-am fi găsit pe stră-străbunicul născut la începutul anilor 1900 nu ar fi fost în capacitatea de a îngriji copilul.”

De obicei, cele mai mari bariere pe care le ridică părinții sunt vârsta și etnia copilului.

Liviu Mihăileanu, președinte Alianța România fără Orfani: „Oamenii încă nu sunt deschisi pentru orice etnie. Mai sunt blocajele de vârstă, în general, adoptatorii și-ar dori un copil cât mai mic. Și este de înțeles.”

Liviu Mihăileanu spune că procesul de adopție este mai ușor în România, decât în alte țări. Însă românii adoptă mai puțin decât alte națiuni.

Liviu Mihăileanu, președinte Alianța România fără Orfani: „Dacă ne uităm la alte țări, Franța, Belgia, inclusiv UK, Irlanda, SUA, costurile sunt imense. Ca să adopți un copil, trebuie să te gândești că mai cumperi jumătate de casă. Din punctul de vedere al procedurii, nu stăm foarte rău din perspectiva adoptatorului. Vorbim de o impunere a limitei de 3 luni de zile pentru atestare.”

Exit mobile version