• Liechtenstein a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului
  • Micuța țară acuză faptul că Cehia încă recunoaște cetățenii săi ca fiind germani, ceea ce le permite cehilor să păstreze proprietățile confiscate în Al Doilea Război Mondial
  • Locuitorii din Leichtenstein sunt considerați germani în Cehia conform unui decret prezidențial din 1945

Liechtenstein a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului prin care cere ca Republica Cehă să înceteze să mai recunoască cetățenii săi ca fiind germani, lucru ce permite autorităților de la Praga să păstreze proprietățile confiscate în Al Doilea Război Mondial, informează Euronews.

Cetățenilor din Liechtenstein li s-a refuzat din nou dreptul la proprietate în Republica Cehă pe baza decretului prezidențial din 1945, care îi clasiciă drept cetățeni cu naționalitate germană. Acest lucru constituie o desconsiderare vădită a suveranitații statului Liechtenstein”, a declarat Ministrul de Externe al principatului.

Decretele prezidențiale din 1945 – cunoscute și sub denumirea de decrete Benes – au fost emise în Cehoslovacia în Al Doilea Război Mondial și au fost aplicate după război. Acestea au dus la confiscarea bunurilor etinicilor germani și maghiari, fără compensații. De asemenea, milioane oameni au fost expulzați din țară.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Leichtenstein este un microstat vorbitor de limbă germană, unde locuiesc aproape 40.000 de persoane. Și-a câștigat suveranitatea în 1806 și a făcut parte din Confederația Germană între 1815-1866, când a devenit stat independent.

Acțiunea în instanță a statului Liechtenstein a venit după ce, în luna februarie, o instanță cehă a decis că proprietăți care au aparținut familiei regale din principat au fost confiscate legal.