• Donald Trump a sosit la tribunalul federal din Miami, unde va fi pus sub acuzare pentru documentele clasificate găsite în complexul său Mar-a-Lago.
  • Donald Trump a pledat nevinovat la toate cele 37 de acuzații.
  • După încheierea procedurilor de la tribunalul din Miami, Donald Trump este aşteptat marţi seara la clubul lui de golf din New Jersey, unde va rosti un discurs (la ora 3 noaptea, ora României).

UPDATE 03.00. Trump poate candida la președinte în timp ce este acuzat. Iată de ce

Donald Trump poate candida în continuare ca președinte în timp ce este inculpat – sau dacă este condamnat. „Nimic nu-l împiedică pe Trump să candideze în timp ce este inculpat sau chiar condamnat”, a declarat Richard Hasen, profesor de drept de la Universitatea din California, Los Angeles, pentru CNN.

Constituția cere candidaților doar trei lucruri: aceștia trebuie să fie cetățean de la naștere al SUA, să aibă cel puțin 35 de ani și să fie rezidenți în SUA de cel puțin 14 ani.

Există alte câteva restricții constituționale care pot bloca o persoană pentru a candida la președinție – dar nu se aplică lui Trump:

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
E GENUL MEU
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
SINGUR PE LUME

Limitele mandatului: Al 22-lea amendament interzice oricărei persoane care a fost de două ori președinte – adică de două ori a fost ales sau a servit jumătate din mandatul altcuiva și apoi a câștigat-o pe al său – să candideze din nou.

Punerea sub acuzare: Dacă o persoană este pusă sub acuzare de către Cameră și condamnată de Senat pentru infracțiuni și contravenții majore, el sau ea este revocată din funcție și descalificată din nou. Trump, deși a fost pus sub acuzare de două ori de către Cameră în timpul președinției sale, a fost și el achitat de două ori de Senat.

Descalificare: al 14-lea amendament include o „clauză de descalificare”, scrisă special cu privire la foștii soldați confederați.

UPDATE 02.00. Trump numește acuzarea „cel mai rău și odios abuz de putere” în timp ce vorbește cu susținătorii din New Jersey

Fostul președinte Donald Trump și-a început declarațiile marți seara la Bedminster, New Jersey, criticând administrația președintelui Joe Biden în privința acuzației sale pentru presupusa manipulare greșită a documentelor clasificate.

„Astăzi am fost martorii celui mai rău și odios abuz de putere din istoria țării noastre”, a spus el unei mulțimi de susținători. „Foarte trist de urmărit, un președinte corupt în exercițiu și-a fost arestat principalul adversar politic din acuzații false și fabricate. de care el și mulți alți președinți ar fi vinovați, chiar în mijlocul unor alegeri prezidențiale în care pierde foarte rău.”

UPDATE 00:11. Donald Trump se urcă la bordul avionului său

Donald Trump se pregătește acum să părăsească Miami cu avionul său privat – supranumit ,,Trump Force One” , scrie BBC.

El se îndreaptă acum spre clubul său de golf de lux din Bedminster, New Jersey, unde este așteptat să țină un discurs public cu privire la procedurile penale de astăzi, la ora locală 20:15 (01:15 GMT).

În interiorul avionului lui Donald Trump supranumit ,,Trump Force One”

UPDATE 23:16. Ce face trump după arestare?

Trump s-a oprit la un restaurant celebru, clienții îi cântă la mulți ani.

FOTO – BBC

Coloana de mașini a lui Trump s-a oprit la Cafe Versailles, un celebru restaurant cubanez din Little Havana, scrie BBC.

Telefoanele mobile pluteau în aer în timp ce fostul președinte se afla printre fanii săi, zâmbind pentru o mulțime de selfie-uri.

Trump i-a spus proprietarului restaurantului ,,mâncare pentru toată lumea” , iar apoi mulțimea a izbucnit într-o interpretare de ,,La mulți ani” pentru fostul președinte, care împlinește mâine 77 de ani.

UPDATE 23:13. Spiritele se încing în afara sălii de judecată

Se încing spiritele în fața tribunalului. Mai devreme, o scurtă confruntare verbală între un susținător al lui Trump și un contra-protestatar a atras o mulțime de curioși.

Susținătorii fostului președinte sunt majoritari în Miami, dar contra-protestatarii, o minoritate vocală, poartă pancarte cu fraze precum ,,închideți-l” .

UPDATE 23:03.

Nu existau bariere între trotuare și SUV-uri în momentul în care coloana de mașini a lui Trump a ieșit din tribunal, scrie BBC.

Un protestatar s-a năpustit în stradă spre coloana de mașini, dar a fost rapid târât de autorități, punând capăt unui scurt moment haotic.

Amplul cortegiu de mașini al lui Donald Trump se îndreaptă acum spre aeroport.

UPDATE 23:00. Ședința de judecată s-a încheiat. Ce se va întâmpla în continuare

Audierea de la tribunalul din Miami s-a încheiat în mod oficial.

Donald Trump a ascultat acuzațiile care i se aduc și a pledat nevinovat la fiecare dintre cele 37 de capete de acuzare.

El se va îndrepta acum spre terenul său de golf de lux din Bedminster, New Jersey.

UPDATE 22:47. ANALIZĂ BBC: Donald Trump la tribunal, un scenariu din ce în ce mai des întâlnit

Deci, iată-ne din nou aici. Actul II al aceleiași piese care a început la New York cu doar câteva luni în urmă.

Piesa este, ca să spunem așa, puțin repetitivă.

O cursă de mașini până la tribunal; amprentele digitale luate; o pledoarie de nevinovăție; și o conferință de presă la sfârșitul zilei pentru a transforma evenimentul din unul juridic într-o oportunitate politică.

În primul act, Donald Trump a reușit să strângă milioane de dolari din contribuții și să își enerveze publicul electoral; va încerca să facă exact același lucru din nou.

Întrebarea este câte acte vor mai fi. Poate unul stabilit în Georgia, unde se poate confrunta cu mai multe acuzații penale pentru încercările de a anula alegerile de acolo – o decizie în acest sens ar urma să fie luată în august; poate un altul care se va ocupa de atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu, unde fostul președinte este anchetat pentru rolul său în incitarea mulțimii înainte ca aceasta să mărșăluiască asupra Congresului, scrie BBC.

UPDATE 22:38. Melania nu s-a prezentat la a doua arestare a lui Trump pentru acuzații penale

Melania Trump nu a fost prezentă marți la arestarea și punerea sub acuzare a soțului ei, marcând astfel a doua oară când lipsește de la unul dintre cazurile sale penale, scrie The Independent.

Donald Trump s-a predat autorităților din Miami marți după-amiază și a fost arestat pentru o serie de 37 de acuzații federale privind presupusa sa manipulare necorespunzătoare a unor documente clasificate de când a părăsit Casa Albă.

Fostul președinte s-a prezentat apoi la audierea în fața unui tribunal federal, pledând nevinovat la acuzațiile pe care le-a atacat în repetate rânduri ca fiind nimic mai mult decât o ,,vânătoare de vrăjitoare”.

Fostul președinte va fi judecat în libertate, dar i s-a cerut să nu vorbească cu valetul său, acuzat alături de el că a avut acces în mod ilegal la documente secrete.

Încă nu este clar când va începe sau cât va dura procesul, dar analiștii cred că Trump nu va face apel la dreptul său la un ,,proces rapid” și că va încerca să folosească punerea sub acuzare în campania pentru alegerile prezidențiale din 2024.

UPDATE 22:35. Walt Nauta pledează, de asemenea, nevinovat

Walt Nauta, co-inculpat al fostului președinte și consilier militar personal, a pledat, de asemenea, ,,nevinovat” , scrie BBC.

Se crede că Nauta îndeplinește astăzi roluri duble – de coacuzare în acest caz și de valet personal al lui Trump.

El a fost o prezență constantă alături de fostul președinte.

FOTO – BBC

UPDATE 22:30. Procurorii nu au cerut arestarea lui Trump, considerând că ,,nu există riscul să fugă”

Donald Trump a fost lăsat să părăsească astăzi tribunalul fără a fi stabilite condiții de călătorie pentru cauțiunea sa. Procurorii i-au spus judecătorului magistrat Jonathan Goodman că nu cred că fostul președinte va fugi.

S-a crezut că acest lucru este valabil deoarece Trump, care deține propriul avion privat, beneficiază în continuare de protecția Secret Service.

UPDATE 22:20. Modul în care a fost pronunțată pledoaria

În numele lui Donald Trump, avocatul Todd Blanche a depus pledoaria.

,,Cu siguranță, pledăm nevinovat” , a declarat Blanche în fața instanței.

Presa americană a calificat procedura drept ,,foarte sumară” și ,,pro forma”, spunând că a durat doar aproximativ cinci minute.

UPDATE 22:15. Donald Trump pledează nevinovat la toate cele 37 de acuzații

Așa cum era de așteptat, Donald Trump a pledat nevinovat la toate acuzațiile din cele 37 de capete de acuzare. Procurorii nu au cerut arestarea acestuia, considerând că ,,nu există riscul să fugă”.

UPDATE 22:00. Trump intră în sala de judecată

Donald Trump tocmai a intrat în sala de judecată pentru a fi pus sub acuzare.

Judecătorul magistrat din Florida, Jonathan Goodman, va citi cele 37 de acuzații penale care i se aduc, precum și cele șase acuzații care i se aduc consilierului său personal și coacuzat Walt Nauta.

Trump a declarat că va pleda nevinovat la acuzații.

Consilierul special Jack Smith – care a anunțat săptămâna trecută acuzația federală istorică – participă la audiere și stă în primul rând.

UPDATE 21:57. Casa Albă: Biden ,,nu este implicat” în punerea sub acuzare a lui Donald Trump

La briefingul de presă zilnic al Casei Albe, secretarul de presă Karine Jean-Pierre a fost extrem de tăcută cu privire la punerea sub acuzare a lui Trump și la evenimentele de astăzi din Florida.

Jean-Pierre a fost întrebată în repetate rânduri despre opiniile lui Biden cu privire la punerea sub acuzare, dar a refuzat în mare parte să răspundă. Ea a refuzat chiar să recunoască faptul că președintele a fost informat în legătură cu acest subiect.

,,Vom fi foarte atenți aici în ceea ce privește Departamentul de Justiție și îi vom lăsa să își facă treaba” , a spus ea.

Cu toate acestea, ea a ripostat la sugestiile adversarilor politici ai lui Biden că acesta ar fi jucat cumva un rol în punerea sub acuzare.

,,El nu a fost implicat” , a spus ea.

,,Președintele a fost foarte, foarte clar: Departamentul de Justiție este independent” , scrie BBC.

UPDATE 21:40. Ce presupune această procedură americană a arestului/custodiei?

Lui Trump nu îi vor fi puse cătușe, nu va fi închis, dar urmează să îi fie luate amprentele digitale şi va spune cum pledează la cele 37 de capete de acuzare în cadrul unei audieri programate pentru ora locală 15:00 (22:00, ora României).

Trump nu va fi nici fotografiat, deoarece se consideră că este o persoană cunoscută.

În timpul procedurii, Trump va pleda și se va discuta despre condițiile eliberării sale provizorii. De asemenea, este posibil să fie aduse în discuție potențiale restricții privind comportamentul lui Trump pe măsură ce cazul avansează.

Audierea nu va fi publică.

După încheierea procedurilor de la tribunalul din Miami, Donald Trump este aşteptat marţi seara la clubul lui de golf din New Jersey, unde va rosti un discurs (la ora 3 noaptea, ora României).

UPDATE 21:20.

În fața tribunalului s-au adunat mai mulți susținători ai fostului președinte.

UPDATE 21:18. Walt Nauta, co-inculpat al lui Trump, a fost arestat

Asistentul personal al lui Donald Trump, Walt Nauta, a fost și el citat la tribunal.

Nauta, în vârstă de 40 de ani, a fost pus sub acuzare alături de șeful său. El este acuzat că a mutat și a ascuns cutii care conțineau informații clasificate, atât înainte, cât și după o percheziție la Mar-a-Lago, precum și că a făcut declarații false sau înșelătoare pentru FBI.

El se confruntă cu șase acuzații de crimă, inclusiv conspirație pentru obstrucționarea justiției, ascunderea unui document sau a unui dosar, ascunderea coruptă a unui document și ascunderea unui document în cadrul unei anchete federale, fiecare dintre acestea fiind pasibile de pedepse cu închisoarea de 20 de ani, potrivit actului de acuzare.

Alte două capete de acuzare – conspirație pentru a ascunde și declarații și reprezentări false – sunt prevăzute cu pedepse de cinci ani de închisoare.

UPDATE 21:13. Trump se predă

Trump a fost înregistrat la tribunal înainte de a fi pus sub acuzare.

UPDATE 20:54. Trump a ajuns la tribunal

Donald Trump a sosit la tribunalul Wilkie D Ferguson din Miami.

Coloana sa de mașini a fost filmată intrând în incinta tribunalului, înainte de a intra în subteran.

În continuare, el va începe procesul penal.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Donald Trump a părăsit hotelul său din Miami, în drum spre istorica sa înfățișare la un tribunal federal sub acuzația că a gestionat în mod intenționat cele mai mari secrete ale națiunii, scrie BBC.

Cortegiul de mașini al fostului președinte a părăsit Trump National Doral Miami și a pornit în călătoria de 25 de minute spre centrul orașului, unde i se vor lua amprentele digitale înainte de a i se citi acuzațiile care i se aduc.

FOTO – BBC

El a făcut un scurt semn cu mâna unui grup de susținători aliniați în fața terenului său de golf înainte ca SUV-urile negre și mașinile de poliție să înceapă procesiunea pe autostrăzi.

În afara tribunalului, susţinătorii au aplaudat sosirea lui Donald Trump. Poliţia a închis mai devreme străzile din jur pentru a investiga o posibilă ameninţare cu bombă despre care a spus mai târziu că nu reprezintă un pericol. Primarul din Miami, Francis Suarez, a declarat reporterilor prezenţi în faţa tribunalului că nu au existat probleme de securitate.

Autorităţile s-au pregătit pentru mulţimi de până la 50.000 de persoane şi pentru posibile violenţe, de teama repetării unui atac ca cel din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului american.

Chiar înainte de a pleca, el a postat pe Truth Social: ,,Una dintre cele mai triste zile din istoria țării noastre. SUNTEM O NAȚIUNE ÎN DECLIN!!! ” .

În vârstă de 76 de ani se confruntă cu 37 de acuzații federale legate de gestionarea de către el a unor documente clasificate care includeau secrete nucleare americane și informații despre alte țări.

Acuzațiile au fost dezvăluite în acuzația federală desecretizată vineri – și au inclus fotografii ale unor cutii cu dosare sensibile împrăștiate prin Mar-a-Lago.

Această știre este în curs de actualizare.