- „Trebuie făcută o distincție foarte clară între ce înseamnă informație și ce înseamnă probă”
- „Avem capacitatea de a procesa judiciar orice fel de informație”
- „Serviciul Tehnic al DNA trebuie să treacă printr-o evaluare serioasă. Am avut și situații destul de puțin plăcute”
- „DOS este peste nivelul pe care-l avem noi”
- „Resursele DNA trebuie să fie pe cauzele cu adevărat de impact. Aducem ofițeri de poliție pregătiți în zona filajului”
- „Critica, în afara procedurilor legale, a hotărârilor judecătorești este extrem de păguboasă pentru noi”
- „Un dosar bun n-are cum să cadă în instanță”
- „Îmi doresc să ieșim cu cauze de complexitate ridicată la serviciul pe militari”.
„Văd o relație onestă la nivel interinstituțioal pe care trebuie să o ai. Vrem să avem cât mai multe informații la nivelul DNA. Trebuie făcută o distincție foarte clară între ce înseamnă informație și ce înseamnă probă. Avem capacitatea de a procesa judiciar orice fel de informație. SRI nu cred că-și dorește să facă redări, rechizitorii. Acolo unde ne pricepem noi, nu se pricep alții. Vă pot spune că există informații la nivel de DNA. Avem o relație instituțională cu SRI. Mă interesează ca DNA să poată procesa informațiile care îi parvin. Serviciul Tehnic al DNA trebuie să treacă printr-o evaluare serioasă. Am avut și situații destul de puțin plăcute. Am discutat cu FBI despre capacitatea de a ne conecta la niște traininguri. DOS este peste nivelul pe care-l avem noi. Unele lucruri trebuie prioritizate și pe serviciul tehnic al DNA. Trebuie să echilibrăm consumul de resurse. Aducem ofițeri de poliție pregătiți în zona filajului. Eu am lucrat extraordinar cu cei de la DOS. Am un dialog cu șeful DOS. Resursele DNA trebuie să fie pe cauzele cu adevărat de impact”, a declarat procurorul șef al DNA, Marius Voineag, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.
Șeful DNA a vorbit în emisiune și despre relația DNA – instanțele de judecată:
„Avem o relație cu instanțele care se va îmbunătăți gradual. Am avut un dialog cu președintele Curții Supreme și cu președintele Curții de Apel București. Le-am explicat că vreau să trimitem dosare care să stea în picioare în orice fel de împrejurări. Îmi doresc onestitate de ambele părți. Schimbările de complet genera animozități la nivelul procurorilor DNA. Nu cred că instanțele au ceva cu DNA sau cu procurorii DNA. Finalitatea muncii noastre se vede în hotărârile judecătorești de condamnare. Trebuie să ne vedem fiecare de rolul și competența noastră. Critica, în afara procedurilor legale, a hotărârilor judecătorești este extrem de păguboasă pentru noi. Am fost și procuror judiciarist, am fost și avocat, foarte puțin, 8 luni. Un dosar bun n-are cum să cadă în instanță. Am o relație foarte bună cu CSM, am avut sprijin. Pe secția de procurori din CSM mă pot sprijini. Cu Ministerul Justiției lucrăm instituțional foarte bine. În DNA reorganizăm, renunțăm la funcții mai mici”.
Procurorul șef al DNA, Marius Voineag s-a referit în emisiune și la revigorarea serviciului pe militari al DNA. Recent, CSM, l-a propunerea lui Marius Voineag l-a schimbat pe procurorul Liviu Lascu din funcția de șef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari:
„N-a fost o dispută, a fost o decizie pe care am luat-o la serviciul pe militari al DNA. Ca șef serviciu pe militari al DNA, nu poți conduce dacă pleci 3 zile la 2 săptămâni din București. Decizia mea a fost luată destul de tranșant și repede. Pe baza unor nemulțumiri din secția a 2-a a DNA, am sesizat Inspecția Judiciară și PÎCCJ pe divulgarea de date nedestinate publicității. Trebuie să fim tranșanți în ce privește scurgerile de informații care pot prejudicia grav anchetele. Am analizat cu managementul lărgit, cu cei 2 adjuncți, și am decis să facem o schimbare. La Serviciul pe militari sunt acum 5 procurori. Avem câteva cauze la serviciul pe militari, am avut percheziții chiar săptămâna trecută, de amploare. Avem un nou șef de serviciu pe militari în DNA cu vechime și experiență. Îmi doresc să ieșim cu cauze de complexitate ridicată la serviciul pe militari”
Citește și