• Unele dintre contractele de achiziții militare s-au împotmolit, de-a lungul timpului.
  • După recentele exerciţii de mobilizare organizate de Ministerul Apărării Naţionale, circulă cel puţin două tipuri de clipuri: cele oficiale în care se arată organizarea ireproşabilă şi cele în care rezerviştii sunt revoltaţi de condiţii.
  • Doar anul acesta, Rusia a livrat armatei 2 milioane de drone de mici dimensiuni FPV (First Person View) şi a atacat Ucraina cu peste 2.000 de drone cu rază lungă de tipul Shahed-136.

În ciuda faptului că militarii români și rezerviștii se plâng de armele vechi pe care se antrenează, Armata României este într-un proces complex, dar greoi, de înzestrare. Are, în prezent, peste 10 programe de înzestrare cu contracte în derulare și plănuiește, în următorii ani, semnarea altor contracte, printre care și cel pentru avioanele americane de ultimă generație, F-35. Cu toate acestea, unele dintre contractele de achiziții militare s-au împotmolit, de-a lungul timpului, și au lăsat expusă o categorie de forțe care, în contextul din Ucraina, este esențială pentru apărarea României: forțele navale.

După recentele exerciţii de mobilizare organizate de Ministerul Apărării Naţionale, circulă cel puţin două tipuri de clipuri: cele oficiale în care se arată organizarea ireproşabilă şi cele în care rezerviştii sunt revoltaţi de condiţii.

Conform imaginilor distribuite de MApN, rezerviştii s-au prezentat la unitate, au fost luaţi în evidenţă şi au mers la o şedinţă de tragere în poligon. Rezervişii s-au plâns, însă, că au fost lăsaţi să aştepte mai bine de şase ore în poligon, fără apă sau gustări, şi nu au fost lăsaţi să meargă nici la toaletă în acest timp.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT

Militarii folosesc pistolul mitralieră model 1963, aruncătorul de grenade AG-7 model 1961, puşca mitralieră model 1964 şi puşca semiautomată cu lunetă model 1974.  

Dar, în ultimii ani, modul de ducere a luptei s-a schimbat total. Doar anul acesta, Rusia a livrat armatei 2 milioane de drone de mici dimensiuni FPV (First Person View) şi a atacat Ucraina cu peste 2.000 de drone cu rază lungă de tipul Shahed-136. Şi armata Ucrainei a primit de la începutul anului 1,1 milioane drone de mici dimensiuni, folosite exclusiv pe linia frontului.

Sunt cel puţin două tipuri de drone de mici dimensiuni, cele kamikaze care sunt folosite cu precădere împotriva vehiculelor şi cele bombardier, care aruncă grenade defensive şi bombe de 82 mm asupra poziţiilor adversarului.

Citește și