Ministrul Cristian Ghinea a băgat în PNRR desființarea SIIJ și propunerea cu care nu este de acord președintele Iohannis: Numirea procurorilor de rang înalt prin creșterea rolului CSM

Cristian Ghinea, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, sustine un discurs in timpul unui briefing de presa, dupa ce a participat la sedinta de Guvern, miercuri, 20 ianuarie 2021. EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), propus de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Cristian Ghinea, adoptat de Guvernul României în aprilie 2021, prin care România desfășoară în prezent negocierile cu Comisia Europeană, cuprinde în Pilonul V, componenta 5, și „reforma administrației publice, salarizarea unitară, dialogul social și creșterea eficienței Justiției”. 

Prin aceste reforme propuse Comisiei Europene, România vrea să obțină 148 de milioane de euro, potrivit planului PNRR aflat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, condus de Cristian Ghinea.

Descriind reformele și investițiile în Justiție, ministerul condus de Cristian Ghinea își ia, printre altele, angajamentul în fața Comisiei Europene să „desființeze” Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, proiect care se află, în prezent, în dezbaterea Senatului României.

În ciuda propunerilor prevăzute în PNRR, acum 2 zile, președintele Klaus Iohannis a declarat, la Palatul Cotroceni, că nu este de acord cu avizul conform propus de ministrul Stelian pentru numirea procurorilor șefi din noile legi ale Justiției.

„Proiectul elaborat de ministrul Stelian Ion nu a fost dezbătut în aceste formate, ci a fost trimis direct CSM spre avizare, ceea ce nu a corespuns nici intenției Coaliției, nici spiritului legii, drept pentru care Coaliția a înființat o comisie de parlamentari care, împreună cu ministrul, sigur, și cu alte autorități, vor analiza aceste propuneri. Este evident că în Coaliție a existat o oarecare nemulțumire pentru că nu au fost consultați, lucru care, între timp, s-a corectat. (…) Evident că eu nu cred că atribuțiile Președintelui României trebuie diminuate și, în consecință, personal nu sunt de acord cu această variantă, dar nu știu dacă ea va rămâne sau nu va rămâne în proiect”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, o serie dintre „reformele” propuse Comisiei Europene prin PNRR de ministerul condus de Cristian Ghinea generate de modificările Legilor Justiției propuse de ministrul Stelian Ion nu au primit avizul avizul CSM, garantul constituțional al independenței Justiției și nici acceptul tuturor membrilor coaliției de guvernământ.

Mai mult, pe 30 septembrie 2020, Curtea Constituțională a României a respins, după sesizarea de către Guvernul Orban, proiectul USR privind „DNA-ul pădurilor” care se află inclus în Planul inițial Național de Redresare și Reziliență.

Tot în Planul inițial de Național de Redresare și Reziliență, ministerul condus de Cristian Ghinea a inclus și:

Având în vedere că din Planul inițial Național de Redresare și Reziliență propus de România, în valoare de 41,4 miliarde de euro, Comisia Europeană a cerut României un PNRR de 29,2 miliarde de euro, ministrul Ghinea a fost solicitat de Mediafax și Aleph News să spună dacă a modificat ceva, în timpul negocierilor, din Pilonul 5 care include reformele privind eficientizarea Justiției.

La solicitarea punctuală a Mediafax și Aleph News, ministrul Cristian Ghinea a răspuns că „avem feedback pe toate componentele și lucrăm/negociem la toate” pentru că „așa a fost gândit procesul de lucru cu Comisia Europeană„.

Surse apropiate negocierilor cu Comisia Europeană au explicat pentru Mediafax că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) are valoarea juridică a unui „agreement” care trebuie să fie acceptat de către Comisia Europeană și ulterior acesta trebuie să fie supus și aprobării Consiliului Uniunii Europene, în fața tuturor statelor membre, în format ECOFIN, în baza evaluării periodice a Comisiei Europene, atunci când se vor elibera tranșele de bani.

„Planul trebuie să fie legat de investiții iar investițiile sunt legate de reforme. Nu prea îți acceptă Comisia Europeană să vii cu proiecte în zone în care nu se fac reforme. Mai există și a treia legătură cu recomandările specifice de țară pe care ți le-a făcut Comisia în diferiți ani. Pe ce s-a negociat și ce este stabilit cu Comisia, apoi vii tu și spui cât % din proiecte reprezintă contribuția pentru lupta împotriva schimbărilor climatice și cât digitalizare. Trebuie să fie minimum 37% pe Green Deal și minimum 20% digitalizare. Asta îți calculează Comisia când vii cu proiectul respectiv”, susțin sursele.

Exit mobile version