• Noile legi ale justiției au fost puse în dezbatere publică
  • Desființarea secției speciale, printre modificări
  • Reforma legilor justiției va ajunge în Parlament

Numeroase modificări la legile justiției au fost anunțate de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Noile prevederi vor sta în dezbatere publică până la 31 martie anul viitor și vor ajunge în Parlament pentru a fi dezbătute și ulterior votate.

Principalele prevederi, incluse în trei proiecte de lege, sunt legate de desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Această secție a fost înființată în urmă cu doi ani și a iscat foarte multe controverse. Avocatul general al Curții de Justiție a Uniunii Europene spunea că existența acestei secții încalcă legislația europeană.

Alte prevederi importante fac referire la eliminarea schemei de pensionare anticipată a judecătorilor și procurorilor. Altă schimbare este legată de alegerea membrilor CSM. Aceștia vor fi aleși prin votul tuturor magistraților, nu doar votul celor din instanța sau parchetul din care fac parte. Iar cursurile la Institutul Național de Magistratură vor dura numai doi ani, în loc de patru ani, cum este în prezent. Completele în apel vor fi formate din doar doi judecători, nu trei, cum este în prezent.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Aceste modificări ale ministrului Predoiu vin în urma unui raport publicat de Comisia Europeană ieri. Raportul face referire la principalele probleme cu care ne confruntăm. În acest raport sunt incluse legile justiției și excesul de ordonanțe de urgență din ultimii ani.