• Drax, o companie energetică britanică, a primit subvenții ecologice de 6 miliarde de lire sterline din Marea Britanie, dar a continuat să ardă lemn din păduri rare din Canada.
  • Documentele obținute de Panorama arată că Drax a luat lemn din păduri interzise și primare din Canada, contrar afirmațiilor sale referitoare la sustenabilitate.
  • Investigatori au descoperit că Drax a exploatat păduri primare, subminând astfel credibilitatea declarațiilor sale privind recoltarea legală și sustenabilitatea.

O companie energetică ce a primit subvenții ecologice în valoare de 6 miliarde de lire sterline din Marea Britanie a continuat să ardă lemn din unele dintre cele mai prețioase păduri din lume, a descoperit BBC.

Documentele obținute de Panorama arată că Drax a luat lemn din păduri rare din Canada, despre care a afirmat că sunt „zone interzise”.

Aceste documente au fost publicate în contextul în care guvernul decide dacă va mai acorda miliarde de euro pentru subvențiile de mediu finanțate de plătitorii de facturi la energie, la sediul din Yorkshire al firmei.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Drax spune că peleții săi de lemn sunt „sustenabili și recoltați legal”.

Centrala electrică Drax, situată în apropiere de Selby, în North Yorkshire, este o centrală pe cărbune transformată care arde peleți din lemn. În 2023, aceasta a produs aproximativ 5% din energia electrică din Regatul Unit. Situl a devenit o parte esențială a eforturilor guvernului de a-și îndeplini obiectivele climatice.

Proprietarul său, Drax, primește bani de la plătitorii de facturi de energie, deoarece energia electrică produsă din arderea peleților este clasificată ca fiind regenerabilă și tratată ca fiind fără emisii.

De fapt, centrala electrică emite aproximativ 12 milioane de tone de carbon pe an, dar, în conformitate cu normele internaționale, Marea Britanie nu este obligată să contabilizeze aceste emisii.

Toate cele 6,5 milioane de tone de peleți de lemn arse de Drax în fiecare an sunt produse în străinătate. Multe provin de la cele 17 fabrici de peleți ale Drax din SUA și Canada.

În 2022, Panorama a dezvăluit că firma a obținut licențe de exploatare forestieră în provincia canadiană British Columbia și a filmat bușteni care erau transportați din ceea ce în emisiune se spunea că este o pădure primară către o fabrică de peleți deținută de Drax.

Pădurile primare sunt păduri naturale care nu au fost perturbate în mod semnificativ de activitatea umană.

Citește și