- Salma al-Shehab, studentă la Universitatea din Leeds, a fost acuzată că a urmărit și a dat retweet unor disidenți și activiști.
- O curte de apel a pronunţat, luni, noua pedeapsă – 34 de ani de închisoare, urmaţi de o interdicţie de călătorie de 34 de ani, după ce un procuror a cerut instanţei să ia în considerare alte presupuse infracţiuni.
- Aceasta este cea mai lungă sentință cunoscută împotriva unui apărător al drepturilor femeilor din țară.
O doctorandă saudită de la Universitatea Leeds, care s-a întors acasă în regat în timpul vacanţei, a fost condamnată la 34 de ani de închisoare pe motiv că avea cont de Twitter şi pentru că ar fi urmărit şi distribuit postările unor disidenţi şi activişti, potrivit The Guardian.
Salma al-Shehab, în vârstă de 34 de ani, mamă a doi copii mici, a fost iniţial condamnată la trei ani de închisoare pentru ,,infracţiunea” de a fi a folosit un site web cu scopul de ,,a provoca tulburări publice şi a destabiliza securitatea civilă şi naţională” .
O curte de apel a pronunţat, luni, noua pedeapsă – 34 de ani de închisoare, urmaţi de o interdicţie de călătorie de 34 de ani, după ce un procuror a cerut instanţei să ia în considerare alte presupuse infracţiuni.
Potrivit unei traduceri a înregistrărilor instanţei, noile acuzaţii sunt că Shehab ,,i-a ajutat pe cei care intenţionează să provoace tulburări publice şi să destabilizeze securitatea civilă şi naţională urmărindu-le conturile de Twitter” distribuindu-le mesajele.
Din toate punctele de vedere, Shehab nu a fost o activistă vocală, nici în interiorul regatului, nici în Marea Britanie, scrie The Guardian.
În timp ce autoritățile se laudă că îmbunătățesc drepturile femeilor, sentința lui Salma al-Shehab arată că situația nu face decât să se înrăutățească
,,Acest lucru este irațional, sfâșietor și dezastruos pentru sutele de femei reținute sau care urmează să fie reținute pentru acuzații similare de susținere a drepturilor” , a spus o activistă din Arabia Saudită.
Pe contul său de Instagram – cu 159 de urmăritori – ea apare ca fiind igienist dentar, educator medical, doctorand la Universitatea Leeds şi lector la Universitatea Princess Nourah bint Abdulrahman.
Organizaţia Europeană Saudită pentru Drepturile Omului a condamnat pedeapsa lui Shehab, pe care a descris-o ca fiind cea mai lungă pedeapsă cu închisoare adusă vreodată unui activist.
În plus, organizaţia a precizat că multe activiste au fost supuse unor procese inechitabile care au dus la sentinţe arbitrare şi au fost supuse ,,torturii severe”, inclusiv hărţuirii sexuale.
Khalid Aljabri, un saudit care trăieşte în exil şi a cărui soră şi frate sunt ţinuţi în regat, spune că decizia de condamnare a lui Shehab demonstrează că Arabia Saudită consideră disidenţa ca fiind echivalentul terorismului.