• Arabia Saudită se pregătește pentru un an record de execuții sângeroase, numărul acestora ajungând deja la 120 în acest an.
  • Rata pedepsei cu moartea în această țară a crescut deja în prima jumătate a anului, ca urmare a măcelăririi în masă a prizonierilor – adesea pentru infracțiuni neletale, cum ar fi campania pentru democrație.
  • Statisticile descurajante au stârnit noi alerte din partea grupurilor pentru drepturile omului, care se tem că această creștere bruscă ar putea face ca Arabia Saudită să își doboare recordul actual de 186 de decese înregistrat în 2019.

Arabia Saudită se pregătește pentru un an record de execuții sângeroase, numărul acestora ajungând deja la 120 în acest an.

Rata pedepsei cu moartea în această țară a crescut deja în prima jumătate a anului, ca urmare a măcelăririi în masă a prizonierilor – adesea pentru infracțiuni neletale, cum ar fi campania pentru democrație.

Statisticile descurajante au stârnit noi alerte din partea grupurilor pentru drepturile omului, care se tem că această creștere bruscă ar putea face ca Arabia Saudită să își doboare recordul actual de 186 de decese înregistrat în 2019.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Organizația Europeană Saudită pentru Drepturile Omului a criticat sistemul de justiție pentru că nu reușește să reducă numărul torturilor și crimelor, relatează Dailystar.co.uk.

Aceasta vine în contextul în care grupul a dezvăluit că omorurile din perioada ianuarie-iunie demonstrează o creștere șocantă de 80% a execuțiilor în comparație cu 2021, cu mai multe decât în timpul anilor 2020 și 2021 la un loc.

ESOHR spune că lipsa de transparență a sistemului a însemnat că au aflat de aceste omoruri doar după ce au avut loc.

În raportul său, grupul a atras atenția asupra decapitării în masă a 81 de criminali la 12 martie – când peste 70% dintre victime au fost ucise pentru implicarea lor în infracțiuni care nu au fost fatale.

Din numărul total de morți, 41 de bărbați, peste 50% au fost uciși pentru că au luat parte la demonstrații pro-democrație.

Pentru a justifica crimele, conducerea saudită i-a catalogat pe bărbați drept teroriști” înainte de a-i pune în fața călăilor.

ESOHR a raportat că cel puțin trei dintre bărbați au furnizat declarații credibile că au fost torturați și că li s-au forțat mărturisirile.

Din cei 120 de condamnați la moarte, 101 erau cetățeni saudiți, iar ceilalți 19 erau compuși din nouă yemeniți, trei egipteni, doi indonezieni și câte un cetățean din Etiopia, Myannmar, Iordania, Palestina și Siria”.

Marea majoritate dintre ei au fost judecați și executați pentru crime punitive”, în ciuda promisiunilor prințului moștenitor Mohammed bin Salman de a reduce severitatea pedepsei pentru aceste acuzații.

Patruzeci și unu au fost uciși pentru că și-au exercitat drepturile fundamentale, inclusiv participarea la demonstrații”, adaugă raportul.

Alți 37 de condamnați au fost trecuți la sabie pentru crime necunoscute”, acuză raportul, susținând că acest lucru reflectă lipsa de transparență a sistemului de justiție saudit”.

În raport se menționează: Arabia Saudită continuă să practice în mod sistematic numeroase încălcări ale drepturilor omului, inclusiv dispariții forțate și tortură.

Încălcările sunt însoțite de o nerespectare a obligațiilor, deoarece Arabia Saudită ignoră o cerere de vizită înaintată de decizia privind tortura în urmă cu 16 ani”.

În prezent, doi tineri din Bahrain riscă să fie executați în mod iminent, deoarece au mărturisit după tortură, a precizat ESOHR.

Raportul a adăugat: Organizația Europeană Saudită pentru Drepturile Omului consideră că prima jumătate a anului 2022 a confirmat faptul că utilizarea pedepsei cu moartea în Arabia Saudită continuă nestingherită și consideră că cifrele și amenințarea continuă a minorilor confirmă promisiunile false de reformă”.