• O profesoară de liceu din Singapore este căutată de Interpol, care facilitează cooperarea poliţienească între 194 de ţări.
  • Aceasta a fugit din Singapore după ce a pus la cale o înşelătorie în cadrul examenelor anuale GCE O Level, pe care elevii le susţin în ultimul an de liceu.
  • Toţi cei trei complici ai ei îşi ispăşesc în prezent pedepsele respective, a precizat poliţia.

O profesoară de liceu din Singapore este căutată de Interpol, care facilitează cooperarea poliţienească între 194 de ţări. Poh Yuan Nie nu s-a predat poliţiei după ce un tribunal a condamnat-o la patru ani de închisoare pentru că înşelătorie la examenele din ultimul an de liceu, în cadrul căreia ea şi trei dintre tutorii săi au transmis răspunsurile elevilor folosind un sistem de camere video, căşti şi dispozitive bluetooth, notează CNN.

Poh, în vârstă de 57 de ani, a fugit din Singapore după ce a pus la cale o înşelătorie în cadrul examenelor anuale GCE O Level, pe care elevii le susţin în ultimul an de liceu. Centrele de predare private sunt o afacere mare în oraş, unde presiunea pentru ca elevii să obţină rezultate bune poate fi copleşitoare şi nu este neobişnuit ca taxele lunare la centrele de predare private stabilite să ajungă la până la 2.000 de dolari singaporezi (1.500 de dolari).

Potrivit primelor documente judiciare, Poh, în vârstă de 57 de ani, şi cei trei complici ai săi – nepoata sa Fiona Poh Min, fosta sa iubită Tan Jia Yan şi un cetăţean chinez pe nume Feng Riwen – au primit fiecare câte 8.000 de dolari singaporezi (6.100 de dolari) de la un bărbat din China pentru a ajuta şase elevi cu vârste cuprinse între 17 şi 20 de ani – tot din China – să promoveze examenele GCE în 2016, astfel încât să poată intra la colegiile locale. Plata ar fi fost rambursată integral dacă elevii nu ar fi promovat examenele.

Recomandări

CRESC TENSIUNILE CHINA-TAIWAN
CIOLACU: ROMÂNIA ȘI TURCIA NU SUNT COMPETITORI
STRESUL NE DOBOARĂ
FRANȚA SCHIMBĂ DOCTRINA
CE ȚINUTE AU ALES VEDETELE LA CANNES
CONFLICT VIOLENT ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Conform instrucţiunilor lui Poh, cei şase elevi au purtat căşti de culoarea pielii şi şi-au lipit telefoane mobile şi dispozitive bluetooth de corp, astfel încât să poată primi răspunsuri de la Tan, care s-a dat drept un elev particular care susţinea aceleaşi teste. Cu ajutorul unui telefon cu cameră ascunsă lipită de piept, Tan a transmis întrebările lui Poh şi celorlalţi doi tutori de la centrul de meditaţii, care apoi au calculat răspunsurile şi le-au trimis elevilor.

Condamnare la închisoare pentru înşelăciune

Ei au fost descoperiţi atunci când un supraveghetor de examen a auzit zgomote neobişnuite venind de la unul dintre elevi, care a recunoscut când a fost întrebat. După un proces care a durat un an şi care s-a încheiat în 2020, Poh a fost declarată vinovată de 27 de capete de acuzare pentru copiat şi condamnată la patru ani de închisoare. Poliţia din Singapore, care a solicitat notificarea de la Interpol, a declarat că Poh trebuia să înceapă să execute pedeapsa cu închisoarea în septembrie, dar nu s-a predat. Toţi cei trei complici ai ei îşi ispăşesc în prezent pedepsele respective, a precizat poliţia.

„Poh a fost condamnată pentru o serie de infracţiuni de înşelăciune, după ce a conspirat cu studenţii pentru a trişa la examenele GCE O Level din 2016”, a declarat poliţia din Singapore, adăugând că au fost emise, de asemenea, mandate locale pentru arestarea ei.

„I s-a ordonat în septembrie 2022 să se predea pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea, dar nu a făcut acest lucru”.

Examenele GCE sunt susţinute, de obicei, de elevi cu vârste cuprinse între 16 şi 17 ani şi sunt deschise şi pentru candidaţii privaţi. În fiecare an, aproximativ 30.000 de elevi din Singapoare susţin aceste examene, potrivit estimărilor MOE.

Autor: Simona Chirciu