• O turistă olandeză a fost reținută și amendată după ce a schițat salutul nazist în fața porții fostului lagăr de exterminare Auschwitz-Birkenau.
  • Femeia a declarat polițiștilor că gestul său a reprezentat o glumă proastă.
  • Șase milioane de evrei au murit în Holocaust – campania nazistă de eradicare a populației evreiești din Europa.

O turistă olandeză a fost amendată și arestată în Polonia deoarece a schițat salutul nazist în fostul lagăr de exterminare de la Auschwitz-Birkenau. După ce a fost reținută de către polițiști, femeia a spus că gestul său a fost o glumă nepotrivită, în fața aparatului de fotografiat.

Femeia, în vârstă de 29 de ani, a fost reținută de polițiștii polonezi după ce a schițat salutul nazist la intrarea în fostul lagăr de exerminare, unde apare scris cunoscutul slogan nazist „Arbeit macht frei” (n.r. „Munca te face liber”).

Femeia – al cărei nume nu a fost dezvăluit – a fost ulterior acuzată de implicare în propagandă nazistă. Procurorii au emis o amendă, pe care aceasta a fost de acord să o plătească, relatează BBC.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Femeia a declarat că gestul a fost o glumă proastă, relatează agenția de știri PAP din Polonia.

Ea a pozat pentru o fotografie făcută de soțul ei la momentul respectiv.

Nu este prima dată când străinii sunt reținuți pentru promovarea propagandei naziste în Polonia. Această acuzație poate duce la o pedeapsă de până la doi ani de închisoare.

În 2013, doi studenți turci au fost condamnați fiecare la șase luni de închisoare, cu suspendare, timp de trei ani. În același timp, aceștia au fost amendați pentru un salut nazist similar la Auschwitz.

Germania nazistă a construit lagărul morții în orașul Oswiecim din sudul Poloniei, după ce, în 1939, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, a ocupat Polonia.

În peste patru ani și jumătate, Germania nazistă a ucis sistematic cel puțin 1,1 milioane de persoane la Auschwitz. Aproape un milion erau evrei.

Cei deportați în lagăre au fost gazați, înfometați, munciți până la moarte și chiar uciși în cadrul unor experimente medicale. Majoritatea a fost ucisă în complexul de camere de gazare din lagărul Auschwitz II-Birkenau.

Șase milioane de evrei au murit în Holocaust – campania nazistă de eradicare a populației evreiești din Europa. Auschwitz s-a aflat în centrul acestui genocid.

Trupele sovietice au eliberat lagărul la începutul anului 1945.