• Prinţesa Latifa şi-a acuzat tatăl că a ţinut-o ostatică în Dubai din 2018, după ce a încercat să fugă din oraş.
  • În videoclipuri înregistrate în secret prinţesa Latifa a spus că se teme pentru viaţa ei.
  • Filmările au generat apeluri pentru o investigaţie a ONU, iar Marea Britanie a declarat că videoclipurile sunt „profund tulburătoare”.

„Suntem îngrijoraţi”, a declarat miercuri secretarul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab.

El a spus că videoclipurile arată „o tânără aflată în primejdie”, adăugând că Marea Britanie va urmări „foarte atent” demersul ONU.

Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a sugerat că în curând va chestiona EAU despre Prinţesa Latifa.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Un purtător de cuvânt a declarat că Grupul de lucru al ONU pentru detenţia arbitrară ar putea lansa o anchetă odată ce videoclipurile prinţesei Latifa vor fi analizate.

Tatăl prinţesei Latifa, şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, este unul dintre cei mai bogaţi şefi de stat din lume, conducătorul Dubaiului şi vicepreşedintele EAU.

Activiştii pentru drepturile omului susţin că Dubaiul nu tolerează disidenţa, iar sistemul judiciar poate discrimina femeile.

Prințesa Latifa a încercat să fugă din Dubai în februarie 2018

Cu ajutorul prietenilor, prinţesa Latifa a încercat să fugă din Dubai pentru a începe o nouă viaţă în februarie 2018.

„Nu am voie să conduc, nu am voie să călătoresc sau să părăsesc deloc Dubaiul”, a spus prinţesa Latifa într-un videoclip înregistrat chiar înainte de evadare.

Însă, la câteva zile după ce a fugit, prinţesa Latifa a fost capturată pe o ambarcaţiune în Oceanul Indian. Prinţesa a fost transportată înapoi în Dubai, unde a rămas de atunci.

Tatăl ei a spus că acţionează în interesul ei, iar Dubaiul şi Emiratele Arabe Unite au declarat că prinţesa Latifa este în siguranţă în grija familiei.

Şeicul Mohammed s-a confruntat cu critici severe privind modul în care le-a tratat pe prinţesa Latifa şi pe mama sa vitregă, prinţesa Haya Bint Al Hussain, care a fugit la Londra în 2019 împreună cu cei doi copii ai ei.

Videoclipurile prinţesei Latifa au fost obţinute de BBC Panorama, care a verificat independent detaliile locului în care a fost reţinută.