- Polițiștii din Italia și Germania au organizat o operațiune fulger împotriva grupării ‘Ndrangheta
- Gruparea este urmărită de autorități pentru activitatea sa internațională de trafic de droguri și spălare de bani
- Polițiștii au descins la mai multe adrese din Italia, Germania, Spania și România
- Agenții au găsit până acum câteva sute de mii de euro, arme, cocaină, două mașini de lux și bijuterii
Polițiști din Italia și Germania au făcut miercuri o operațiune fulger împotriva mafiei din Calabria – ‘Ndrangheta. Acțiunea a avut loc în patru țări, printre care și România, iar 31 de suspecți au fost arestați.
Este vorba despre o intervenție la nivel european, XX, la care participă peste 800 de agenți de poliție și inspectori de la Fiscul din Germania și Italia. Obiectivul operațiunii „Platinum-Dia” este gruparea ‘Ndragheta, urmărită de autorități pentru activitatea sa internațională de trafic de droguri și spălare de bani. Agenții au descins de la 5 dimineața la mai multe adrese din Italia, Germania, Spania și România, unde s-au făcut deja 31 de aerestări și sunt cercetate 65 de persoane pentru posibile legături cu mafia italiană.
Operațiunea este condusă de Direcția italiană de Investigații Anti-Mafia, sub coordonarea procurorului de la Torino și a Parchetului Național Anti-Mafia, împreună cu autoritățile germane. Ambele părți au pus totul la cale după două întâlniri organizate de Eurojust, iar agenții au găsit până acum câteva sute de mii de euro, arme, cocaină, două mașini de lux și bijuterii. Pe deasupra au fost blocate și conturile organizației din toate țările implicate în aecastă operațiune.
Eurojust și Europol confirmă că aceasta este o continuare a operațiunii Pollino, derulată în decembrie 2018 și finalizată cu 84 de arestări în Italia, Germania, Belgia și Olanda. Miza este mare pentru că ‘Ndragheta a dominat traficul de cocaină, din ultimii ani, în Italia, Olanda, Germania și Spania, folosind sisteme criptate de comunicare precum EncroChat și Sky ECC. Pe deasupra, organizația și-a creat o rețea de afaceri în turism pentru spălarea banilor în Italia, prin care este capabilă să deturneze peste 2,2 miliarde de euro anual.