• Hassan Nasrallah: „Nu erau arme, rachete, bombe, mitraliere, gloanţe ori nitrat de amoniu. Nu exista niciun depozit, nimic”.
  • Anchetatorii verifică dacă explozia produsă în zona portuară din Beirut ar fi putut fi cauzată de o bombă sau de alt factor extern.
  • Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că oficiali militari americani i-au semnalat că explozia de la Beirut a părut a fi un atac.

Organizaţia Hezbollah nu depozita substanţe explozive în zona portuară din Beirut, a declarat vineri seară Hassan Nasrallah, liderul mişcării şiite libaneze, în contextul anchetei privind cauzele exploziei soldate cu cel puţin 157 de morţi.

„Aş vrea să exclud în mod absolut, în mod categoric, că în port exista ceva care să ne aparţină. Nu erau arme, rachete, bombe, mitraliere, gloanţe ori nitrat de amoniu. Nu exista niciun depozit, nimic. Nici acum, nici în trecut”, a declarat Hassan Nasrallah într-un discurs transmis vineri seară de postul de televiziune Al Manar.

Liderul Hezbollah urma să rostească un discurs miercuri, în contextul tensiunilor cu Israelul, dar evenimentul a fost amânat din cauza exploziei produse marţi în zona portuară din Beirut. Potrivit noului bilanţ, cel puţin 157 de oameni au murit, iar aproximativ 5.000 au fost răniţi în deflagraţie, informează cotidianul Times of Israel. Alte aproximativ 300.000 de persoane au rămas fără locuinţe în urma exploziei.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
CINE CÂȘTIGĂ ÎN SUA?
SUA LANSEAZĂ ICBM
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Israelul, aflat în conflict cu mişcarea Hezbollah, a respins speculaţiile iniţiale că ar fi implicat în explozie. La rândul lor, membri ai conducerii organizaţiei Hezbollah au negat implicarea în vreun fel a mişcării islamiste, respingând şi ipoteza unui atac israelian.

Preşedintele Libanului, Michel Aoun, a declarat vineri că anchetatorii verifică dacă explozia produsă în zona portuară din Beirut ar fi putut fi cauzată de o bombă sau de un alt factor extern. „Cauza nu a fost stabilită încă. Există posibilitatea unei interferenţe externe printr-o rachetă, o bombă ori altă acţiune”, a declarat Michel Aoun vineri, potrivit agenţiei de presă Reuters şi cotidianului The New York Times.

De asemenea, anchetatorii libanezi verifică dacă deflagraţia este rezultatul unui accident şi a unui act de neglijenţă. Anterior, preşedintele Libanului a declarat că materiale puternic inflamabile au fost stocate în condiţii nesigure în port de câţiva ani. Ancheta iniţială vizează un act de neglijenţă privind stocarea materialelor explozive. În cadrul investigaţiei au fost arestaţi preventiv 16 funcţionari ai administraţiei portuare şi vamale.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că oficiali militari americani i-au semnalat că explozia de la Beirut a părut a fi un atac. „M-am întâlnit cu unii dintre extraordinarii noştri generali şi lor li se pare a fi un atac”, a afirmat Donald Trump.