• La 28 august, Politico a raportat că Franța a emis mandate de arestare pentru Pavel Durov și fratele său Nikolai Durov, fondatorii serviciului de mesagerie Telegram, încă din luna martie.
  • Născut în Sankt Petersburg, Durov a obținut cetățenia franceză în 2021.
  • Durov a fost arestat pe aeroportul Le Bourget de la periferia Parisului pe 24 august, după ce a aterizat cu avionul său privat.

Pavel Durov a fost plasat sub supraveghere judiciară, îi este interzis să părăsească teritoriul francez și trebuie să depună o cauțiune în valoare de 5 milioane de euro, transmite Parchetul din Paris.

Durov a fost arestat pe aeroportul Le Bourget de la periferia Parisului pe 24 august, după ce a aterizat cu avionul său privat. Născut în Sankt Petersburg, Durov a obținut cetățenia franceză în 2021.

El se confruntă cu 12 acuzații din partea autorităților franceze, inclusiv infracțiuni legate de pornografie infantilă, trafic de droguri, spălare de bani și reținerea de informații esențiale de la anchetatori.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

La 28 august, Politico a raportat că Franța a emis mandate de arestare pentru Pavel Durov și fratele său Nikolai Durov, fondatorii serviciului de mesagerie Telegram, încă din luna martie.

Documentul obținut de Politico a arătat că ancheta franceză privind Telegram este mai extinsă și a fost lansată cu câteva luni mai devreme decât se credea anterior. AFP a raportat anterior că ancheta a fost deschisă în iulie.

Alte acuzații împotriva lui Durov, care este cetățean francez, includ faptul că platforma sa este utilizată pentru materiale cu abuzuri sexuale asupra copiilor, trafic de droguri, fraudă și instigare la tranzacții ale crimei organizate și că Telegram a refuzat să împărtășească informații sau documente cu anchetatorii atunci când a fost solicitat de lege.

Arestarea sa în Franța a provocat indignare în Rusia, unii oficiali guvernamentali numind-o motivată politic și o dovadă a standardului dublu al Occidentului privind libertatea de exprimare. Indignarea a ridicat sprâncene printre criticii Kremlinului, deoarece în 2018, autoritățile ruse au încercat ele însele să blocheze Telegram, dar nu au reușit, retrăgând interdicția în 2020.

Citește și