• România găzduiește 5.000 de militari NATO din 15 țări aliate.
  • Militarii aliați sunt dislocați la Kogălniceanu, București, Sibiu, Craiova și Deveselu.
  • Bugetul apărării statelor NATO este de 1,3 trilioane dolari, de zece ori mai mare ca al Rusiei.

În această săptămână s-a terminat cel mai mare exercițiu NATO din anul acesta, Steadfast Dart 25, la care au participat peste 10.000 de militari din nouă state aliate, mare parte a manevrelor având loc în România. Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli a transmis că exercițiul a evidențiat buna cooperare între forțele terestre ale României și cele ale Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Exercițiul, desfășurat în principal în România, a implicat peste 10.000 de militari din nouă națiuni aliate și s-a concentrat pe răspunsul rapid în situaţii de criză. Exercițiile din România au loc în timp ce o Europă zguduită se confruntă cu o nouă politică americană sub conducerea președintelui Donald Trump.

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a cerut ca aliații din Europa să majoreze serios cheltuielile militare și a declarat că prioritățile de securitate ale SUA se află acum în altă parte – punând la îndoială garanțiile de securitate de lungă durată oferite de Washington Europei.

Recomandări

CĂLĂTOREȘTI ÎN UK? AI PERMIS
SPACEX LANSEAZĂ FRAM2
MUSK VREA PRIVATIZARE
LA CÂTE STELE MĂNÂNCI?
CINE SUNT NOII FAB FOUR
CUM REDUCI RISCUL CARDIAC?

Steadfast Dart 25 a fost conceput pentru a testa capacitatea NATO de a-și desfășura rapid și eficient forțele pe flancul său estic, în special în România și Bulgaria. Obiectivul principal a fost de a evalua procedurile de desfășurare a Forței Aliate de Reacție (ARF).

Întreaga operațiune a durat mai puţin de o oră, timp în care exerciţiul a fost supravegheat de la înălţime de dronele NATO. Când Aliaţii au reuşit să ocupe punctele strategice ale inamicului, au dat semnalul.

Amiralul Stuart B. Munsch, comandantul Comandamentului Forțelor Comune Aliate, a declarat că amenințările la adresa NATO „au devenit tot mai complexe și imprevizibile” în ultimul deceniu.

„Pentru a face față acestui mediu de securitate complex, NATO a trecut printr-o transformare semnificativă în ceea ce privește lupta împotriva războiului. Ne-am dus planurile defensive de la concept la realitate”, a declarat Munsch.

Noua Forță de Reacție Aliată a NATO, înființată în iulie anul trecut, este concepută pentru a fi desfășurată la scară largă în termen de 10 zile și combină forțele convenționale cu tehnologiile cibernetice și spațiale. Marea Britanie conduce operațiunile cu 2.600 de militari și 730 de vehicule.

Citește și