• Poliția federală din Brazilia a declarat că a deschis o anchetă privind moartea bărbatului.
  • Imaginile surprinse cu camera telefonului arată cum polițiștii îl bagă pe brazilianul încătușat în portbagajul SUV-ului lor și eliberează o butelie de gaz înăuntru.
  • Polițiștii s-au oprit doar în momentul în care țipetele bărbatului s-au potolit.

Imaginile surprinse cu camera telefonului arată cum polițiștii din Brazilia îl bagă pe bărbatul încătușat în portbagajul SUV-ului lor, eliberează o butelie de gaz înăuntru și se apleacă asupra ușii portbagajului până când țipetele lui se potolesc. Poliția federală braziliană a precizat joi, într-o declarație, că a deschis o anchetă pentru a investiga circumstanțele morții.

Imaginile din Brazilia, cu moartea brutală a lui Genivaldo de Jesus Santos, descris de familia sa ca suferind de schizofrenie, au fost împărtășite pe rețelele de socializare de către oamenii din orașul Umbaúba, în statul Sergipe din nord-estul țării. Apărute la doar câteva zile după un alt caz de violență polițienească, imaginile au stârnit oroare pe rețelele de socializare și proteste în micul oraș, demonstranții închizând autostrada, dând foc la cauciucuri și fluturând pancarte prin care cereau dreptate.

La începutul acestei săptămâni, cel puțin 23 de persoane au murit într-un raid al poliției într-o mahala din Rio de Janeiro. Potrivit familiei victimei, Santos a fost abordat de ofițeri în timp ce se deplasa cu motocicleta sa prin zonă. El a devenit nervos atunci când ofițerii i-au găsit în buzunar medicamentul pentru schizofrenie, a declarat Wallyson de Jesus, un nepot al lui Santos.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

„Au aruncat un fel de gaz în portbagaj și au mers la secția de poliție, dar unchiul meu era inconștient. L-au dus la spital, dar era deja prea târziu”, a spus de Jesus.

Într-un comunicat, Poliția Federală de Autostrăzi din Brazilia (PRF) a precizat că Santos a fost arestat pentru că s-a opus în mod activ unei abordări a poliției. Aceasta a precizat că, din cauza „agresivității sale au fost folosite tehnici de imobilizare și instrumente cu potențial ofensiv mai puțin ridicat” pentru a-l imobiliza. Lui Santos i s-a făcut rău în timpul deplasării la secția de poliție și a fost dus apoi la un spital din apropiere, unde a fost declarat mort, potrivit declarației PRF.

Comunicatul nu a menționat faptul că cei doi ofițeri din Brazilia l-au prins în spatele mașinii lor în timp ce se vedea cum a ieșit gaz alb, dar a precizat că PRF a deschis o anchetă pentru a cerceta comportamentul ofițerilor. O autopsie efectuată de institutul medico-legal de stat, consultată de Reuters, a constatat că Santos a murit din cauza asfixiei mecanice.

„Această obstrucție poate apărea prin mai mulți factori, iar în acest prim moment nu a fost posibilă stabilirea cauzei imediate a asfixiei și nici a modului în care aceasta s-a produs”, se arată în raport.