- Există două situaţii prin care o femeie poate deveni mamă surogat.
- În multe ţări metoda surogatului este legală.
- Ana Măiță spune că este nevoie de o reglementare privind metoda surogatului.
Dorinţa de a avea copii poate împinge cuplurile infertile să recurgă la o tehnică controversată: aceea a mamei surogat. Deşi metoda asta este practicată cu succes în alte ţări, în România nu s-a emis o lege clară. Dar o tentativă a fost şi la noi. În 2012, fostul senator Gyorgy Frunda a depus un proiect de lege la Guvern, prin care cuplurile infertile şi femeile singure primesc dreptul de a apela la serviciile unei mame surogat. Legea, însă, a rămas în sertarele Parlamentului.
Radu Vlădăreanu, medic ginecolog: „Mama surogat înseamnă că o femeie poartă un copil al altui cuplu. Fie această femeie, această gravidă va purta un bebe care provine din ovocitele ei, dar spermatozoidul altcuiva, deci cu alte cuvinte îşi donează în acelaşi timp şi ovocitele, se face procedura…şi embrionul este inseminat tot ei, ea care poartă mai departe sarcina. Nu e deloc legalizată corect această procedură şi nu este o ţară în care să poţi face uşor aces lucru. Nu este interzisă şi ca atare este “permisă”, în ghilimele”
În România, forumurile sunt pline de anunțuri. Prețul pentru o „mamă surogat” poate ajunge până la 50.000 de euro. Ana Măiță este preşedintele fondator al Asociaţiei Mame pentru Mame și îți spune că este foarte important să existe un contract.
Ana Măiță, preşedintele fondator al Asociaţiei Mame pentru Mame: „Ne trebuie pentru a proteja atât părinţii, cât şi mama surogat cât şi copilul pentru că în zona aceasta gri în care se fac astfel de contracte în România, să ştiţi, deci se întâmplă, nu este ceva care nu se întâmplă în România pentru că, ştiţi, nu avem lege. Se întâmplă. Poate să spună nu vă mai dau copilul, dar trebuie să-l crească ea şi evident o reglementare ar proteja şi cuplul sau persoanele care îşi doresc acest copil pentru că iarăşi o mamă surogat poate să spună: “Am acceptat acest târg, să primesc o sumă de bani şi să port copilul vostru şi la sfârşit se poate pur şi simplu răzgândi, poate să şantajeze cuplul pentru mai mulţi bani.”
În timp ce, în România, procedura se află la graniţa între legalitate şi ilegalitate, multe ţări se laudă că permit această metodă. Mai mult decât atât, are şi succes. Printre ţările care au legalizat această procedură se numără şi Croaţia, Olanda, Rusia, Marea Britanie sau Grecia.