• Tinere din Iran s-au declarat inspirate de protestul studentei.
  • Organizațiile pentru drepturile omului se declară îngrijorate de soarta tinerei iraniene arestate.
  • Amnesty International a găsit dovezi de tortură în instituțiile psihiatrice iraniene.
  • Tânăra a fost filmată plimbându-se în lenjerie intimă într-un campus universitar.
  • CHRI califică transferul studentei într-un centru psihiatric drept o răpire.

În ultimele luni, o serie de incidente șocante au scos la iveală o tactică alarmantă folosită de autoritățile iraniene pentru a suprima disidența: internarea forțată a protestatarilor în instituții psihiatrice.

Organizațiile pentru drepturile omului se declară foarte îngrijorate de faptul că tânăra iraniană arestată pentru că s-a dezbrăcat în lenjerie intimă ar putea fi supusă torturii după ce a fost transferată de autorități la un spital psihiatric, conform The Guradian.

Acest fenomen a fost descris de organizațiile pentru drepturile omului drept o formă de tortură și detenție arbitrară.

Recomandări

TRUMP VREA ISRAELUL CÂȘTIGĂTOR
RICHARD GERE ÎȘI VINDE CASA
CINE E VINOVAT
CE FACI LA UNIFEST?
ȘI GOOGLE GREȘEȘTE
CINE E SUSIE WILES?

Cazul studentei care a șocat Iranul

Cel mai recent caz care a atras atenția internațională este cel al unei tinere studente care a fost filmată plimbându-se în lenjerie intimă prin campusul Universității Islamic Azad din Teheran.

Videoclipul, care a circulat pe rețelele sociale, a fost interpretat ca un act de protest împotriva codului vestimentar strict impus femeilor iraniene. Ulterior, tânăra a fost arestată și, conform rapoartelor, transferată într-un centru psihiatric nedeclarat.

Centrul pentru Drepturile Omului din Iran (CHRI) a calificat acest transfer drept o „răpire”, subliniind că nu este un caz izolat.

Hadi Ghaemi, directorul executiv al CHRI, afirmă că „autoritățile iraniene folosesc în mod sistematic spitalizarea psihiatrică involuntară ca instrument de suprimare a disidenței, catalogând protestatarii drept instabili mintal pentru a le submina credibilitatea”.

Dovezi de tortură și abuz

Amnesty International a raportat că a găsit dovezi ale utilizării șocurilor electrice, torturii, bătăilor și substanțelor chimice asupra protestatarilor și prizonierilor politici în instituțiile psihiatrice de stat iraniene. Cazuri precum cel al rapperului kurd Saman Yasin și al activistei Roya Zakeri ilustrează brutalitatea acestor practici.

Pe lângă abuzurile fizice, autoritățile folosesc și tactici de presiune psihologică. Azam Jangravi, o activistă pentru drepturile omului, a dezvăluit că a fost presată să semneze o declarație falsă în care să afirme că are probleme de sănătate mintală, după ce a protestat public împotriva hijabului obligatoriu.

Când m-au interogat, m-au acuzat că sunt spion”, a spus Azam Jangravi.

Au vrut să scriu o mărturisire în care să declar că regret protestul meu și că l-am făcut pentru că eram bolnavă psihic. Nu am semnat-o… Ei continuă să ne tachineze în timpul interogatoriilor citând exemple de foști deținuți politici care au fost trimiși în aceste spitale de psihiatrie, [spunându-ne] ‘Dacă nu regretați actul de protest, veți avea aceeași soartă‘. Mă tem că studenta universitară se află acum în condiții îngrozitoare și trebuie să cerem eliberarea ei”, a spus ea.

Reacții și solidaritate

În ciuda riscurilor, multe tinere iraniene s-au declarat inspirate de curajul studentei arestate. „Suntem înmărmuiți de curajul ei. Dacă ar fi fost după regim, toți cei care am protestat am fi fost catalogați drept bolnavi mintal„, a declarat o studentă din Teheran sub protecția anonimatului pentru The Guardian.

Utilizarea instituțiilor psihiatrice ca instrument de represiune politică în Iran reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului și a eticii medicale. Comunitatea internațională și organizațiile pentru drepturile omului cer eliberarea imediată a persoanelor deținute abuziv și încetarea acestor practici inumane.

Citește și