- Raportul GRECO evaluează lupta împotriva corupției, iar România nu are semne prea bune.
- Raportul include nu mai puțin de 26 de recomandări pentru România.
- Maria Cernat: Nu doar sărăcia, ci și inegalitatea creează corupția.
Grupul de state împotriva corupției (GRECO) este o subdiviziune a Consiliului Europei care evaluează lupta împotriva corupției. Cel mai nou raport scos pe piață arată că în România, Guverul adoptă prea multe ordonanțe de urgență iar autoritățile nu sunt transparente când e vorba de informațiile de interes public.
„Nu există cai oficiale și simple și transparente și atunci toată lumea apelează la genul acesta de scurtături”, a spus Maria Cernat, invitat ȘTIU pe Aleph News.
Strategia Națională Anticorupție analizează situația, dar unele aspecte sunt îngrijorătoare conform raportului. Pe listă sunt verificările de integritate cât și faptul că desemnările în poziții de conducere în poliție și jandarmerie sunt lăsate la discreția superiorului direct.
„În companii private și mai ales în România s-a instituit o ordine neofeudală în care avem un șef și toți ceilalți se tem foarte tare. Constrângerea nu mai este de ordin politic este și de ordin economic” a mai adăugat Maria Cernat.
GRECO atrage atenția României asupra următoarelor aspecte: consilierea confidențială să fie pusă la dispoziția tuturor, codul de etică trebuie să aibă reguli clare de integritate, multe situații sunt suspecte la nepotism și favoritism, nu există proceduri care să prevină conflictele de interese.
Declarațiile de avere din MAI ar trebui să fie verificate de către Agenția Națională de Integritate iar donațiile și sponsorizările primite de Jandarmerie să fie publicate online.De pe lista de soluții propuse nu lipsesc nici efectuarea unor verificări de integritate înainte de angajare și nevoia ca numirile în funcții de conducere în poliție și jandarmerie să se bazeze strict pe merit.