• O clinică medicală acuză autoritățile din București că nu raportează cazurile de Covid-19.
  • DSP București: Raportarea acestor teste rapide antigen SARS CoV-2 cu prelevare din salivă, nu este posibilă nici legal, nici tehnic.
  • Reprezentanții clinicii medicale au transmis și către Ministerul Sănătății o adresa de clarificare a situației.

Clinica „OK Medical” a depus plângeri penale la DIICOT şi DNA împotriva Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti şi îi acuză pe aceştia că nu bagă în sistem cazurile de Covid-19 care sunt semnalate în urma testelor efectuate la clinică.

Reacția DSP București:

În contextul acuzațiilor deosebit de grave lansate de OK MEDICAL, referitoare la raportarea rezultatelor testelor rapide antigen SARS CoV-2 în aplicația informatică Corona Forms, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București face următoarele precizări:

Testele de salivă pentru Covid-19 nu pot fi raportate oficial, deoarece astfel de teste, a căror determinare presupune prelevarea probei din salivă, nu sunt incluse în Metodologia de supraveghere a Covid-19 și prin urmare, nici în aplicația Corona Forms.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1


Începând cu finalul lunii februarie, mai multe persoane s-au adresat Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București și au informat instituția că au făcut teste pentru Covid-19 la clinica OK MEDICAL, cu prelevarea probei din salivă.


Buletinele de analize medicale eliberate de OK Medical poartă mențiunea “test rapid detecție antigen non-invaziv SARS CoV -2 (prelevare din salivă)” și chiar informația că acestea “furnizează doar un rezultat de test de screening inițial și trebuie executate metode amănunțite pentru a confirma infecția Covid-19”.


Raportarea acestor teste rapide antigen SARS CoV-2 cu prelevare din salivă, nu este posibilă nici legal, nici tehnic, deoarece aplicația Corona Forms nu are opțiunea de încărcare a rezultatelor cu tip de probă salivă, existând doar următoarele opțiuni:


– Exsudat faringian / Exsudat nazal;
– Aspirat traheo-bronșic;
– Fragment necroptic de pulmon;

Totodată, furnizorul de servicii medicale ar trebui să informeze în mod corect pacienții privind modalitatea de gestionare a unui rezultat pozitiv obținut prin această metodă de laborator. Astfel, raportarea poate fi făcută doar cu respectarea cadrului de reglementare, așa cum este elaborat de către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică.