• Un tribunal l-a obligat joi pe regizorul Paul Haggis, laureat al premiului Oscar, să plătească cel puțin 7,5 milioane de dolari unei femei care l-a acuzat de viol.
  • Juriul a decis, de asemenea, că trebuie acordate daune punitive suplimentare, dar suma urmează să fie stabilită ulterior.
  • Regizorul a spus că nu-și amintește dacă au întreținut relații sexuale.

Un tribunal l-a obligat joi pe regizorul Paul Haggis, laureat al premiului Oscar, să plătească cel puțin 7,5 milioane de dolari (6,4 milioane de lire sterline) unei femei care l-a acuzat de viol. Juriul a decis, de asemenea, că trebuie acordate daune punitive suplimentare, dar suma urmează să fie stabilită ulterior.

Trecând de la sex, la socializarea pe covorul roșu și la scientologie, procesul civil de la New York l-a opus pe Haggis, cunoscut pentru că a scris scenariul filmelor câștigătoare ale premiilor Oscar, Million Dollar Baby și Crash, și pe o specialistă în publicitate care l-a cunoscut în timp ce lucra la premierele de film la începutul anilor 2010.

După o petrecere de după o prezentare, în ianuarie 2013, el i-a oferit să o ducă acasă și a invitat-o la apartamentul său din New York pentru a bea ceva. Femeia a declarat că Haggis a supus-o apoi la avansuri nedorite și, în cele din urmă, a violat-o, în ciuda rugăminților ei de a se opri. Haggis, în vârstă de 69 de ani, a declarat că publicista a flirtat și, deși uneori părea conflictuală”, a inițiat sărutări și gesturi lascive într-o interacțiune în întregime consensuală. El a spus că nu-și amintește dacă au întreținut relații sexuale.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Jurații i-au dat dreptate publicistei, care a declarat că a suferit consecințe psihologice și profesionale în urma întâlnirii cu Haggis. Ea l-a dat în judecată la sfârșitul anului 2017. Am crezut că mă duce acasă. Am fost de acord să beau ceva. Ceea ce s-a întâmplat nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Și nu a avut nimic de-a face cu mine, ci totul a avut de-a face cu el și cu acțiunile sale”, a declarat ea în fața juraților.

Juriul din New York a ascultat timp de trei săptămâni mărturiile. Deliberările au început astăzi. Apărarea lui Haggis a sugerat în timpul procesului că acest caz este o răzbunare pentru criticile publice ale lui Haggis la adresa Bisericii Scientologice, pe care a părăsit-o în 2009. Biserica și avocații publicistei au calificat acest argument drept o falsă teorie a conspirației. Avocații lui Haggis au fost de acord că publicista nu are nici o legătură cu Scientologia.

Născut în Canada, Haggis și-a început cariera ca scenarist de televiziune, scriind în cele din urmă episoade ale unor seriale cunoscute din anii 1980, precum Diff’rent Strokes și Thirtysomething. A debutat cu succes în cinematografie cu Million Dollar Baby și Crash, pe care le-a regizat și coprodus. Fiecare film a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, în 2004 și, respectiv, 2005, iar Haggis a câștigat și un Oscar pentru scenariu pentru Crash. Printre alte credite ale sale se numără scenariul nominalizat la Oscar pentru Letters From Iwo Jima și scenariile pentru filmele James Bond Casino Royale și Quantum of Solace.