România a fost dată în judecată din cauza poluării. Aerul pe care îl respiri te-a afectat tot mai mult de-a lungul anilor

O persoana, care poarta o masca de gaze, afiseaza mesajul "Am dreptul la aer!" in timp ce participa la protestul intitulat ''Vrem sa stim ce aer respiram"", organizat de comunitatea Declic, in fata Ministerului Mediului, miercuri, 4 martie 2020. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Poluarea în care trăiești, mai ales ca bucureștean, a fost sancționată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Asta, după ce Comisia Europeană a cerut Curţii, pe 12 octombrie 2018, să demonstreze că ţara noastră nu respectă reglementările.

Astfel, Comisia a dat în judecată România pentru neîndeplinirea obligaţiilor privind calitatea aerulului înconjurător, pentru depăşirea sistematică a valorilor limită pentru microparticule (PM10) în Bucureşti.

Pentru că din 2007 până „cel puțin în 2016, sistematic şi persistent“, România a depășit valorile-limită zilnice pentru concentraţiile de PM10, iar din 2007 până în 2014 inclusiv, cu excepţia anului 2013, nu a respectat valorile-limită anuale pentru concentraţiile de PM10 în București, țara noastră „nu şi‑a îndeplinit obligaţiile care îi revin privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa“, scrie în decizia luată pe 30 aprilie de CJUE.

Mai mult, „nu şi‑a îndeplinit, în ceea ce priveşte această zonă, începând din 11 iunie 2010, obligaţiile care îi revin, în special obligaţia de a se asigura că perioada de depăşire este cât mai scurtă cu putinţă“.  Din decizie nu afli însă sancţiunea pentru România.

Sursă foto: Andreea Alexandru/Mediafax Foto

Exit mobile version