• Șase jurnaliști din Sudanul de Sud au fost arestați în legătură cu o înregistrare video care părea să-l arate pe președintele țării urinând pe el însuși, potrivit unui sindicat.
  • Înregistrarea, care a fost distribuită pe scară largă, îl arată pe președinte privind în jos la o pată care se întinde.
  • Președintele sindicatului, Oyet Patrick Charles, a solicitat o concluzie rapidă a anchetei.

Șase jurnaliști din Sudanul de Sud au fost arestați în legătură cu o înregistrare video care părea să-l arate pe președintele țării urinând pe el însuși, potrivit unui sindicat. Luna trecută, South Sudan Broadcasting Corporation a difuzat o înregistrare video care îl arăta pe președintele Salva Kiir, în vârstă de 71 de ani, stând în picioare în timpul imnului național.

Înregistrarea, care a fost distribuită pe scară largă, îl arată apoi pe președinte privind în jos la o pată care se întinde. Uniunea Jurnaliștilor din Sudanul de Sud a declarat că șase membri ai radiodifuzorului de stat au fost acum reținuți de către Serviciul Național de Securitate, potrivit The Mirror.

O declarație a sindicatului a susținut că jurnaliștii sunt suspectați că au cunoștință de publicarea publică a  „unui anumit material video”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Președintele sindicatului, Oyet Patrick Charles, a solicitat o concluzie rapidă a anchetei. El a declarat: Dacă există un caz la prima vedere de conduită profesională necorespunzătoare sau de infracțiune, atunci autoritățile să accelereze un proces administrativ sau juridic pentru a aborda problema în mod corect, transparent și în conformitate cu legea”.

Oficiali din cadrul biroului președintelui și al televiziunii naționale au refuzat să comenteze arestările. Kiir a fost singurul președinte al Sudanului de Sud de când țara și-a câștigat independența față de Sudan în 2011. Alegerile prezidențiale au fost recent amânate din nou, de data aceasta pentru sfârșitul anului 2024, pe fondul implementării lente a unui acord de pace din 2018 care a pus capăt unui război civil de cinci ani.