• Un fost secretar al unui lagăr de concentrare acuzat de implicare în uciderea a 11.380 de deținuți nu va ajunge probabil la închisoare.
  • Procurorii au declarat că vor solicita o condamnare cu suspendare pentru Irmgard Furchner, în vârstă de 97 de ani.
  • Furchner este unul dintre ultimii acuzați în viață care au fost judecați pentru crimele comise de Germania nazistă.

Un fost secretar al unui lagăr de concentrare acuzat de implicare în uciderea a 11.380 de deținuți nu va ajunge probabil la închisoare. Procurorii au declarat că vor solicita o condamnare cu suspendare pentru Irmgard Furchner, în vârstă de 97 de ani, care a fost dactilografă pentru comandantul lagărului de concentrare Stutthof, în apropiere de orașul portuar polonez Gdansk.

Furchner este unul dintre ultimii acuzați în viață care au fost judecați pentru crimele comise de Germania nazistă. Deși are aproape 100 de ani, ea este judecată de un tribunal pentru minori, deoarece avea doar 18 ani la momentul presupuselor crime.

Stutthof a fost ultimul lagăr de concentrare care a fost eliberat de Aliați la 9 mai 1945 și a deținut aproximativ 110.000 de prizonieri.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Aproximativ 63.000, dintre care 28.000 de evrei, au murit din cauza muncii forțate, a foametei, a bolilor, a neglijenței medicale și în timpul execuțiilor sumare. Furchner avea în jur de 18 ani când a început să lucreze în tabără și a fost judecată în ultimul an la tribunalul pentru minori din Itzehoe, un oraș situat la 35 de mile nord-vest de Hamburg.

În calitate de supraviețuitor al lagărului de concentrare și martor, Josef Salomonovic, în vârstă de 83 de ani, a declarat că Furchner ar trebui să aibă probleme cu somnul noaptea, în timp ce a făcut mărturii sfâșietoare despre propriile experiențe. El a declarat că a supraviețuit în copilărie la opt lagăre de concentrare, inclusiv la Auschwitz, dar a spus că Stutthof a fost cel mai rău.

Am fost clasificat ca fiind un parazit. Toți cei care nu puteau munci erau paraziți”, a declarat el în fața instanței. M-am urcat în vagonul de vite și, bineînțeles, nu știam că mergem la Auschwitz sau că aceasta era ultima dată când îmi vedeam tatăl. El m-a sărutat”.

Dacă se va dovedi că Furchner era la curent cu crimele brutale în timpul cât a lucrat acolo, ea va fi găsită vinovată de complicitate la toate crimele care au avut loc. Cu toate acestea, avocații ei susțin că nu este aptă să fie judecată și că nu știa că prizonierii vor fi uciși, ceea ce înseamnă că cel mult ar fi fost complice la omor prin imprudență, scrie The Mirror.

Procurorul Maxi Wantzen a declarat în fața instanței că ea a dactilografiat mandatele de execuție, ordinele de funcționare a camerelor de gazare din lagăr și listele cu prizonierii destinați deportării la Auschwitz. Prin urmare, este absolut imposibil” ca ea să nu-și fi dat seama de ceea ce se întâmpla. Wantzen a mai spus că inculpata ar fi putut vedea mari părți ale lagărului din biroul ei și probabil că ar fi putut vedea și mirosi fumul de la arderea cadavrelor la crematoriu.

Cazul acuzării împotriva doamnei Furchner are loc din cauza procesului unui fost gardian al lagărului care a fost găsit vinovat de complicitate la uciderea a 28.000 de persoane. Acest lucru a creat un nou precedent juridic, iar judecătorul de atunci a declarat că, indiferent cât de mic a fost rolul unei persoane, atâta timp cât se poate dovedi că a fost o rotiță” în mașinăria de distrugere”, aceasta poate fi trasă la răspundere pentru crimele comise.