• Un tribunal al Organizației Națiunilor Unite a condamnat miercuri doi foști apropiați ai fostului președinte sârb Slobodan Milosevic
  • Cei doi au fost găsiți vinovați pentru complicitate și instigare la crimele comise de militarii sârbi într-un oraș bosniac în 1992
  • Este pentru prima dată când oficialii sârbi sunt condamnați de o instanță a ONU pentru implicare în crimele de război din Bosnia

Doi foști șefi ai serviciilor secrete sârbe, apropiați ai fostului președinte sârb Slobodan Milosevic, au fost condamnați, miercuri, pentru crimele de război din Balcani, scrie EuroNews.

Un tribunal al Organizației Națiunilor Unite a condamnat miercuri doi foști apropiați ai fostului președinte sârb Slobodan Milosevic, scrie și Washington Post.

Cei doi au fost găsiți vinovați pentru complicitate și instigare la crimele comise de militarii sârbi într-un oraș bosniac în 1992.

Recomandări

PSD SE RETRAGE DIN COALIȚIE
BOOTS ON THE GROUND
JURNALISM (IN)DEPENDENT
FĂRĂ ABONAMENT LA APPLE
CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES

Este pentru prima dată când oficialii sârbi sunt condamnați de o instanță a ONU pentru implicare în crimele de război din Bosnia.

Cu toate acestea, curtea a declarat că nu există suficiente dovezi pentru a-i condamna pentru infracțiuni similare comise în alte orașe și sate din Bosnia și Croația, deoarece fosta Iugoslavie s-a dezintegrat la începutul anilor ’90.

Jovica Stanisic și Franko Simatovic au fost condamnați pentru complicitate și instigare la crimele de război, deportare, transfer forțat și persecuție în orașul Bosanski Samac și fiecare a primit o sentință de 12 ani de închisoare.

Hotărârea poate fi atacată cu recurs.

Stanisic a fost șef al Serviciului de Securitate din Serbia, iar Simatovic a fost un agent superior de informații.

„Camera de judecată arată că acuzații au contribuit la săvârșirea infracțiunilor de crimă, deportare și persecuție, comise în Bosanski Samac și au fost conștienți de faptul că faptele lor au dus la comiterea lor”, a declarat judecătorul din acest caz.