• Monitoarele pentru bebeluși și difuzoarele inteligente sunt folosite tot mai des pentru supraveghere, hărțuire și control în cazurile de abuz domestic, arată un raport parlamentar britanic.
  • Potrivit unui studiu britanic din 2020, 59% dintre cazurile de abuz domestic au implicat o componentă tehnologică.
  • Parlamentarii din Marea Britanie solicită măsuri urgente pentru îmbunătățirea, sporirea conștientizării publicului și colaborarea cu industria, pentru a dezvolta produse cu risc redus de utilizare în scopuri abuzive.

Monitoarele pentru bebeluși devin „arme” ale abuzului domestic

Dispozitivele conectate, cum ar fi monitoarele pentru bebeluși și difuzoarele inteligente, sunt tot mai des utilizate pentru supravegherea, hărțuirea și controlul victimelor abuzurilor domestice, a avertizat un raport al Comisiei pentru cultură, media și sport din Regatul Unit.

Raportul subliniază că guvernul trebuie să abordeze mai eficient creșterea fenomenului numit „abuz tehnologic”, în care tehnologia inteligentă și dispozitivele conectate sunt utilizate pentru a extinde și facilita abuzurile domestice, scrie Sky News.

Cifrele guvernamentale indică existența în medie a nouă dispozitive conectate în fiecare gospodărie din Regatul Unit. Estimările arată că până în 2050 vor exista 24 de miliarde de dispozitive interconectate la nivel global.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Raportul evidențiază că majoritatea cazurilor de abuz domestic implică un element cibernetic, inclusiv utilizarea de spyware, care permite agresorilor să monitorizeze mișcările, să colecteze înregistrări și imagini ale victimelor.

59% dintre femei și copiii sprijiniți au fost implicați în abuzuri

Conform statisticilor furnizate de Refuge, principalul furnizor de servicii pentru combaterea violenței de gen din UK, în 2020, 59% dintre femei și copiii sprijiniți au fost implicați în abuzuri care au inclus componenta tehnologică.

Dr. Leonie Tanczer de la University College London a avertizat că unele femei sunt detectate în refugii pentru violență domestică prin dispozitivele lor conectate, cum ar fi conturile de Netflix.

„Oamenii trebuie să se gândească acum: „Dacă intru într-un refugiu, smartwatch-ul meu este încă conectat cu dispozitivul meu?”.

Interesant este că oamenii au constatat că femeile sunt adesea detectate în refugiu prin intermediul contului lor de Netflix, deoarece uită că sunt încă conectate atunci când se conectează la refugiu. Sunt aceste lucruri la care femeile nu se gândesc”, a spus ea.

Parlamentarii au solicitat guvernului să abordeze problema

În ciuda faptului că nu există o soluție simplă pentru a contracara abuzul tehnologic, parlamentarii au solicitat guvernului să abordeze această problemă prin îmbunătățirea răspunsului justiției penale, creșterea conștientizării publicului și implicarea industriei pentru a reduce riscurile în designul produselor.

Comisia a criticat răspunsul actual al justiției penale față de această problemă, considerându-l insuficient, și a sugerat măsuri precum furnizarea de servicii specializate pentru victimele abuzului tehnologic și formarea forțelor de poliție în acest sens.

Citește și: