• Eutanasia este legală în Belgia, Olanda, Luxemburg, Canada și Columbia
  • Legea din Olanda și Belgia spune că suferințele trebuie să fie insuportabile
  • 80% dintre proceduri au fost făcute de medicul de familie, la domiciliul pacientului
  • În 2017, o asociație anunța că lansează o pastilă care provoacă moartea într-o oră
  • Eutanasierea este făcută prin injecție

Spania este pe cale să devină a șaptea țară care legalizează eutanasierea asistată. Proiectul de lege a trecut de camera inferioară a Parlamentului de la Madrid. Prin această lege, bolnavii în stare terminală pot decide când să își curme suferința.

În Uniunea Europeană, eutanasia este legală în Belgia, Olanda și Luxemburg. Din 2002, Belgia a eutanasiat 12.726 de persoane.

La fiecare doi ani, legea trebuie revizuită. Legea se aplică doar în cazul pacienților de peste 16 ani, care au dureri insuportabile.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Ce spune legea eutanasierii din alte state:

– Pacientul trebuie să decidă în mod voluntar, după ce a fost informat temeinic

– Pacientul trebuie să aibă peste 16 ani pentru a decide

– Suferințele trebuie să fie insuportabile și fără tratament

Anul trecut, o paralimpică din Belgia a ales eutanasierea asistată când avea 40 de ani. Medaliată cu aur și argint la jocurile Paralimpice, avea distrofie musculară. Iar asta o chinuia nespus.

Marieke Vervoort, fostă paralimpică din Belgia: „Ești sigur că vei avea o moarte liniștită, frumoasă. Este un sentiment de pace, odihnă în  corp faptul că pot alege singură cât de departe pot merge.”

România este departe de o astfel de legislație. O petitie pentru legalizarea eutanasierii în România are doar 16 semnături înregistrate în perioada mai 2019 – iulie 2020.

Nicoleta Popescu, avocat APADOR-CH: „Discutăm despre dreptul de a muri, care face parte din dreptul la viață. Din punct de vedere moral, religios știm că România este o țară în care Biserica se bucură de o mare încredere din partea populației. Această moarte asistată nu este acceptată din punct de vedere religios.”

Marius Florescu, preot Mitropolia Banatului: „Biserica nu este pentru o astfel de decizie. Ştiţi, Dumnezeul pe care îl slujim este Dumnezeu bun, bând, spunem despre el că este milostiv, este iubitor, dar, înainte de toate acestea, Dumnezeu este viaţă. Noi propovăduim viaţa, şi chiar viaţa veşnică”