• Stelian Ion vrea ca achizițiile din sistemul judiciar să fie centralizate exclusiv de Ministerul Justiției
  • Măsura nu este văzută cu ochi buni de oamenii din sistem
  • Ministerul ar putea fi blocat dacă va centraliza achizițiile

Ministrul Justiției, Stelian Ion, vrea ca achizițiile din sistemul judiciar să fie centralizate exclusiv de instituția pe care o conduce. Un proiect în dezbatere arată că orice materiale, de la rechizite până la servicii de care are nevoie fiecare Curte de Apel sau Judecătorie, să fie achiziționat doar de minister.

În prezent, fiecare instituție cumpără după nevoie, în nume propriu. Măsura nu este văzută cu ochi buni de oamenii din sistem. Cătălin Trăistaru este grefier și lider de sindicat. El consideră că vor fi întârzieri mari dacă nevoia fiecărei instituții va depinde de Minister.

„Ar putea fi afectată independența instituțiilor din sistem sub aspectul achiziționării materialelor, pe de o parte, iar pe de altă parte, în ce privește investițiile necesare specifice fiecărui sediu în parte. Este posibil să fie generată și o criză de aprovizionare, dacă va fi centralizată, pe de o parte, în ce privește procedura greoaie de achiziție publică, desfăsurată la nivelul unui singur solicitant”, susține Cătălin Trăistaru.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Cătălin spune că Ministerul ar putea fi blocat dacă va centraliza achizițiile, pentru că Stelian Ion a subliniat la fiecare întâlnire că este deficit de personal. Iar o astfel de activitate implică resurse umane dedicate.

„Sau pe de altă parte, e posibil să se încerce un control indirect în ce privește activitatea de judecată, așa cum ne-a arătat ministrul că dorește să intervină atât în procese pe rol, cât și în ce privește drepturi salariale”, a adăugat Cătălin Trăistaru.

Pe de altă parte, jurnalistul ZF Iulian Anghel subliniază că este perfect normală intenția Ministerului Justiției.

„Achizițiile mari trebuie făcute de instituții și nu fiecare în parte. Deci marile achiziții, așa cum ziceam, dacă cumperi un top de hârtie, nu este o problemă, dar dacă cumperi calculatoare, atunci achiziția trebuie făcută de instituția care are cea mai mare putere de a negocia”, a spus jurnalistul Iulian Anghel.