• Statele Unite au cerut Mexicului să îl extrădeze pe Ovidio Guzman, fiul celebrului lord al drogurilor Joaquin „El Chapo” Guzman.
  • Guvernul american dorește ca Guzman cel mic să fie acuzat de fapte penale în fața unui tribunal din SUA.
  • Arestarea sa a declanșat un val de violențe care s-a soldat cu cel puțin 19 presupuși membri ai bandei și 10 militari morți.

Statele Unite au cerut Mexicului să îl extrădeze pe Ovidio Guzman, fiul celebrului lord al drogurilor Joaquin „El Chapo” Guzman. Două surse guvernamentale mexicane au declarat pentru agenția de știri Reuters că guvernul american dorește ca Guzman cel mic să fie acuzat de fapte penale în fața unui tribunal din SUA.

Bărbatul de 32 de ani a fost acuzat în SUA de conspirație pentru trafic de cocaină, metamfetamină și marijuana în țară. El a fost arestat în Mexic în luna ianuarie, în apropiere de orașul Culiacan din nordul statului Sinaloa. Arestarea sa a declanșat un val de violențe care s-a soldat cu cel puțin 19 presupuși membri ai bandei și 10 militari morți.

Soldații mexicani au încercat să îl aresteze în 2019, dar capturarea sa a declanșat un aflux masiv de oameni înarmați în Culiacan, forțând autoritățile să se retragă. În luna următoare, un ofițer implicat în arestare a fost ucis după ce a fost împușcat de 155 de ori într-o parcare din apropiere.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Incidentele au scos în evidență dificultățile pe care le implică combaterea cartelurilor de droguri care controlează o mare parte din Mexic. Tatăl lui Guzman, cunoscut sub numele de El Chapo, a fost șeful cartelului de droguri Sinaloa înainte de a fi extrădat în SUA în 2017.

El Chapo a fost condamnat în 2019 de un tribunal din New York pentru 10 capete de acuzare pentru trafic de droguri, arme de foc și spălare de bani, iar în prezent se află într-o închisoare americană de maximă securitate. În cei 25 de ani petrecuți la conducerea cartelului mexican Sinaloa, acesta a trecut de la statutul de mic traficant de marijuana la cel de șef al „celei mai mari organizații de trafic de droguri din lume… cu mii de membri”, au declarat la vremea respectivă autoritățile americane.

El a introdus în SUA aproximativ 154 de tone de cocaină, precum și heroină și metamfetamină, ceea ce i-a adus lui El Chapo și asociaților săi 14 miliarde de dolari (11,6 miliarde de lire sterline), au adăugat acestea.