• În Statele Unite, așa cum prevede legea, Arhivele Naționale solicită foștilor membri ai administrației lui Donald Trump documente oficiale.
  • În ianuarie, Donald Trump a predat 15 cutii Arhivelor Naționale.
  • După ce le-a examinat, poliția federală a estimat că acesta a păstrat probabil altele la Mar-a-Lago, reședința sa de lux din Florida.

Unii membri ai fostei administraţii a lui Donald Trump nu au returnat încă documentele care în mod legal sunt proprietatea statului, informează o scrisoare a Arhivelor Naţionale Americane adresată Congresului şi dată publicităţii de mass-media americane, scrie Le Figaro.

Scrisoarea este semnată de arhivista-şef interimară Debra Steidel Wall şi este adresată parlamentarei democrate Carolyn Maloney, care conduce o comisie parlamentară de anchetă.

Scrisoarea, datată 30 septembrie, nu precizează numele membrilor Casei Albe implicaţi, însă afirmă cu unii dintre ei au folosit conturi private de mesagerie electronică în cadrul activităţilor lor oficiale, fără a transmite aceste mesaje Arhivelor Naţionale, după cum cere legislaţia americană.

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE
GRECII VOR LUCRA 6/7 ZILE
DE CE NE PLEACĂ TINERII DIN ȚARĂ
CÂT DE PASIONAT EȘTI DE MUNCA TA

Păstrarea documentelor oficiale ale guvernului

Debra Steidel Wall afirmă în această scrisoare că Arhivele Naţionale – care sunt însărcinate cu păstrarea documentelor oficiale guvernamentale – se vor concentra împreună cu Departamentul de Justiţie asupra unei potenţiale acţiuni judiciare pentru a recupera documentele.

Scrisoarea arhivistei-şef a fost trimisă ca răspuns la o cerere formulată de Carolyn Maloney, ce solicita informaţii despre cele mai recente evoluţii în dosarul asupra cutiilor întregi de documente luate de Donald Trump la plecarea lui de la Casa Albă.

O lege din 1978 obligă toţi preşedinţii americani să predea Arhivelor Naţionale toate e-mailurile şi scrisorile lor, precum şi alte documente de lucru.

În ianuarie, Donald Trump a predat Arhivelor Naţionale 15 cutii cu documente. După ce le-a examinat, poliţia federală a estimat că fostul preşedinte păstra probabil altele la Mar-a-Lago, luxoasa sa reşedinţă din Florida. Agenţi ai FBI s-au deplasat pentru prima dată în iunie la reşedinţa lui Trump, unde s-au convins că nu au fost predate toate documentele.

La 8 august, aceștia au întreprins o percheziţie spectaculoasă la Mar-a-Lago, în baza unui mandat pentru ,,reţinere de documente clasificate” şi ,,obstrucţionare a unei anchete federale” , şi au confiscat alte circa 30 de cutii cu documente.

Donald Trump spune că este ,,persecutat” politic şi afirmă că miile de documente confiscate sunt unele personale şi au fost declasificate.