• Atentatul cu bombă a fost cel mai sângeros din ultimul deceniu care a lovit Peshawar.
  • Anchetatorii se concentrează asupra modului în care atacatorul a reușit să treacă de punctele de control militare.
  • Explozia a demolat etajul superior al moscheii.

Poliția care investighează un atentat sinucigaș cu bombă care a ucis peste 100 de persoane într-o moschee din Pakistan a declarat marți că mai multe persoane au fost arestate și nu a putut exclude posibilitatea ca atentatorul să fi avut asistență internă pentru a se sustrage controalelor de securitate.

Atentatul cu bombă a fost cel mai sângeros din ultimul deceniu care a lovit Peshawar, un oraș din nord-vestul țării, situat în apropiere de granița cu Afganistanul, și toți cei uciși, cu excepția a trei dintre ei, erau polițiști, ceea ce face ca acesta să fie cel mai mare număr de victime ale forțelor de securitate pakistaneze într-un singur atac din istoria recentă.

Atentatorul a lovit luni, în timp ce sute de credincioși se adunau pentru rugăciunea de la prânz într-o moschee construită special pentru polițiști și familiile acestora care locuiesc într-o zonă foarte fortificată. Am găsit câteva indicii excelente și, pe baza acestor indicii, am făcut câteva arestări importante”, a declarat șeful poliției din Peshawar, Ijaz Khan, pentru Reuters.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Nu putem exclude ajutorul intern, dar, întrucât ancheta este încă în curs de desfășurare, nu voi putea împărtăși mai multe detalii.” Anchetatorii, printre care se numără oficiali din domeniul antiterorismului și al serviciilor de informații, se concentrează asupra modului în care atacatorul a reușit să treacă de punctele de control militare și de poliție care duc în cartierul Police Lines, o tabără autonomă din centrul orașului, din epoca colonială, care găzduiește personalul de rang mediu și inferior al poliției și familiile acestora.

Ministrul Apărăriiv din Pakistan, Khawaja Asif, a declarat că atentatorul se afla în primul rând în sala de rugăciune când a lovit. Rămășițele atacatorului au fost recuperate, a declarat pentru Reuters șeful poliției provinciale, Moazzam Jah Ansari.

Credem că atacatorii nu sunt un grup organizat”, a adăugat el. Cea mai activă grupare militantă din zonă, talibanii pakistanezi, numiți și Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), a negat responsabilitatea pentru atac, pe care niciun grup nu l-a revendicat până în prezent. Ministrul de interne Rana Sanaullah declarase în parlament că o facțiune separatistă a TTP este de vină.

Explozia a demolat etajul superior al moscheii. A fost cel mai sângeros atentat din Peshawar de când două atentate sinucigașe cu bombă la Biserica Tuturor Sfinților au ucis zeci de credincioși în septembrie 2013, în ceea ce rămâne cel mai sângeros atac asupra minorității creștine din țară.

Peshawar se află la marginea ținuturilor tribale pashtun, o regiune măcinată de violențe în ultimele două decenii.