• Pavel Durov, fondatorul și CEO-ul aplicației de mesagerie Telegram, a fost reținut pe aeroportul din Paris pe baza unui mandat de arestare emis de autoritățile franceze.
  • Durov este acuzat că, în calitate de șef al Telegram, nu a moderat conținutul platformei, ceea ce a permis desfășurarea unor activități infracționale. 
  • Telegram a declarat că Durov nu are „nimic de ascuns” și a subliniat că respectă legislația UE.

Serviciul de mesagerie Telegram a declarat că șeful companiei, Pavel Durov, care a fost reținut pe un aeroport din Paris, „nu are nimic de ascuns”, conform The Independent.

Durov, cetățean atât al Franței, cât și al Rusiei, a fost reținut pe aeroportul Paris-Le Bourget sâmbătă, după ce a aterizat în Franța din Azerbaidjan. Anchetatorii de la departamentul vamal francez l-au informat pe Durov că a fost plasat în custodia poliției.

Procurorii francezi au refuzat să comenteze arestarea lui Durov, în conformitate cu reglementările în vigoare în timpul unei anchete în curs, potrivit Associated Press.

Recomandări

AVIZE AMATORILOR
LASĂ FRICA LA INTRARE
MĂ DOARE INTERNETUL
MANUAL VS TELEFON
SE ÎNTREC ÎN GAFE
PUTIN AMENINȚĂ OCCIDENTUL

Presa locală a relatat că Durov, în vârstă de 39 de ani, făcea obiectul unui mandat de arestare pe baza acuzațiilor că platforma sa a fost utilizată pentru spălare de bani, trafic de droguri și alte infracțiuni.

Potrivit rapoartelor, mandatul a fost emis de Franța la cererea unității speciale din cadrul Ministerului de Interne al țării, însărcinată cu investigarea infracțiunilor împotriva minorilor, inclusiv a exploatării sexuale online, cum ar fi deținerea și distribuirea de conținut cu abuzuri sexuale asupra copiilor și pregătirea pentru scopuri sexuale.

Telegram a declarat că respectă legislația UE, inclusiv Digital Services Act, iar moderarea sa se încadrează în standardele industriei. „Așteptăm o rezolvare rapidă a acestei situații”, a declarat compania.

„Aproape un miliard de utilizatori la nivel global folosesc Telegram ca mijloc de comunicare și ca sursă de informații vitale… Este absurd să pretinzi că o platformă sau proprietarul acesteia sunt responsabili pentru abuzul acelei platforme”, a declarat platforma de mesagerie într-o postare pe X.

Telegram a fost fondată de Durov și fratele său în urma represiunii guvernului rus după protestele masive pro-democrație care au zguduit Moscova la sfârșitul anilor 2011 și 2012.

Demonstrațiile au determinat autoritățile ruse să restricționeze spațiul digital, adoptând reglementări care au obligat furnizorii de internet să blocheze site-uri web și operatorii de telefonie mobilă să stocheze înregistrările apelurilor și mesajele care ar putea fi comunicate serviciilor de securitate.

În acest mediu din ce în ce mai represiv, Telegram și retorica sa pro-privacy au oferit rușilor o modalitate convenabilă de a comunica și de a împărtăși știri.

În 2018, Roskomnadzor, organismul rus de supraveghere a mass-media, a încercat să blocheze Telegram din cauza refuzului său de a preda cheile de criptare, dar în cele din urmă nu a reușit să restricționeze complet accesul la aplicație.

De asemenea, Telegram continuă să fie o sursă populară de știri în Ucraina, unde atât mass-media, cât și oficialii o folosesc pentru a împărtăși informații despre război și pentru a transmite alerte privind raidurile aeriene și rachetele.

Un oficial judiciar francez a sugerat că Durov ar putea apărea în fața unui judecător în cursul zilei de duminică pentru a se stabili dacă va rămâne în arest. Oficialul nu a fost autorizat să fie numit public în timpul unei anchete în curs.

Telegram a declarat că șeful său, Durov, nu are „nimic de ascuns și călătorește frecvent în Europa”.

Guvernele occidentale au criticat adesea Telegram pentru lipsa de moderare a conținutului pe serviciul de mesagerie, ceea ce, potrivit experților, deschide platforma de mesagerie pentru o potențială utilizare în spălarea de bani, traficul de droguri și permiterea partajării de conținut legat de exploatarea sexuală a minorilor.

Oficialii guvernamentali ruși și-au exprimat indignarea față de arestarea lui Durov, unii subliniind ceea ce au spus că sunt standardele duble ale Occidentului privind libertatea de exprimare.

Citește și