• Boko Haram, o grupare militantă islamistă, a ucis partenerele luptătorilor ISIS, în timp ce luptele dintre rivali s-au intensificat după ce Ali Ngulde și-a trimis trupele într-o tabără pentru a le executa soțiile.
  • Treizeci și trei de soții ISIS au fost măcelărite de un rival al grupării teroriste, într-o execuție din răzbunare.
  • Comandantul grupului, Malam Aboubakar, și alte peste 12 persoane au fost ucise de luptătorii ISWAP după ce negocierile au eșuat, a declarat un analist de securitate.

Boko Haram, o grupare militantă islamistă, a ucis partenerele luptătorilor ISIS, în timp ce luptele dintre rivali s-au intensificat după ce Ali Ngulde și-a trimis trupele într-o tabără pentru a le executa soțiile.
Treizeci și trei de soții ISIS au fost măcelărite de un rival al grupării teroriste, într-o execuție din răzbunare.

Boko Haram, o grupare militantă islamistă, a ucis partenerele luptătorilor Statului Islamic, pe măsură ce luptele dintre rivali s-au intensificat. Totul a pornit la începutul acestei săptămâni, când liderul Boko Haram, Ali Ngulde, și-a trimis trupele într-o tabără pentru a le executa soțiile. Comandantul grupului, Malam Aboubakar, și alte peste 12 persoane au fost ucise de luptătorii ISWAP după ce negocierile au eșuat, a declarat un analist de securitate.

Luptătorii SWAP au făcut cândva parte din gruparea militantă islamistă, dar s-au divizat și au devenit rivali, încurajând alți membri Boko Haram să dezerteze și sporind sprijinul în rândul populației civile. Insurecția jihadistă a fost lansată de Boko Haram în 2009, iar centrul acesteia se află în nord-estul Nigeriei. Boko Haram vrea să răstoarne guvernul nigerian și să îl înlocuiască cu un regim islamic care să adere la legea Sharia.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

O cifră estimată spune că peste 40.000 de persoane au murit și aproximativ două milioane sunt strămutate în acest conflict, care a afectat și vecinii Ciad, Niger și Camerun. Cunoscută pentru brutalitatea sa, gruparea a comis o serie de atacuri teroriste și masacre cu atacuri și răpiri de civili, în special femei și fete tinere. Între timp, o anchetă a dezvăluit că armata nigeriană a condus un program secret de avorturi ilegale.

Acesta a dus la întreruperea a cel puțin 10.000 de sarcini în rândul femeilor și fetelor răpite și violate de militanții islamiști. Rivalitatea dintre Boko Haram și ISWAP a adăugat complicații violente la războiul dintre militanții islamiști și autoritățile nigeriene.

ISWAP este o grupare scindată din Boko Haram, în apropierea lacului Ciad, care a creat legături mai profunde cu populația civilă pentru a-și cultiva puterea și influența. Văzând ascensiunea ISWAP, unii militanți au dezertat și s-au alăturat grupării scindate, sporindu-i forța și transformând-o într-o amenințare legitimă, cu resurse și sprijin pentru a sfida Boko Haram și armata nigeriană.

Grupările gemene concurează acum pentru influență în nord-estul și nord-vestul Nigeriei, dar au obiective similare de a introduce un regim islamic în Nigeria. ISWAP a creat relații bune cu populațiile civile din jurul lacului Ciad și din nord-estul Nigeriei. Populația locală beneficiază de mai multă îndurare în cazul în care se pot dezvolta afacerile și comerțul și se pot îmbunătăți serviciile locale.

Cu toate acestea, Boko Haram continuă să se ridice la înălțimea reputației sale. Iar luna trecută, jihadiștii au ucis cel puțin 26 de femei după ce un comandant le-a acuzat că sunt vrăjitoare despre care susținea că sunt responsabile de moartea subită a copiilor săi.

Totul a început la 10 noiembrie, la ordinul comandantului Boko Haram, Ali Guyile, potrivit celor care au scăpat. The Mirror a relatat în iunie cum șeful brutal al grupării Boko Haram a murit după ce s-a aruncat în aer în timpul unei urmăriri, se arată în presă. Gruparea militantă Stat Islamic Provincia Vest-Africană (ISWAP) a declarat într-o înregistrare audio că Abubakar Shekau a murit.

Liderul grupului militant islamist nigerian rival Boko Haram ar fi fost ucis în jurul datei de 18 mai. El a detonat un dispozitiv exploziv după ce a fost urmărit de luptătorii ISWAP într-o bătălie, a declarat în înregistrarea audio o persoană care se prezintă ca fiind liderul grupului, Abu Musab al-Barnawi. „Abubakar Shekau, Dumnezeu l-a judecat trimițându-l în rai”, a putut fi auzit spunând acesta.