Tribunalul București explică decizia din dosarul „10 august”: Sentința, adoptată pe baza legii, nu pe bază de emoţii şi sentimente

Dosarul Mineriadei din iunie 1990 se întoarce la procurorii militari. Ancheta trebuie refăcută Sursa: Mediafax Foto
  • Tribunalul a transmis acest punct de vedere și ca urmare a reacțiilor venite din partea parlementarilor și a guvernanților
  • TMB: Discursul public la adresa hotărârilor judecătoreşti pronunţate trebuie să fie caracterizat de echidistanţă
  • Marți, Tribunalul București a respins cererea DIICOT privind redeschiderea dosarului „10 august” ce viza mai mulți șefi din Jandarmerie

Tribunalul București a trimis un punct de vedere cu privire la sentința de marți din dosarul „10 august”, după ce subiectul a fost intens dezbătut în spațiul public.

Hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispoziţiilor legale incidente cauzei şi pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe bază de emoţii şi sentimente”, arată Tribunalul Capitalei, într-un comunicat de presă, transmis Aleph News.

Tribunalul a transmis acest punct de vedere și ca urmare a reacțiilor venite din partea parlementarilor și a guvernanților.

„Tribunalul Bucureşti reaminteşte dispoziţiile constituţionale conform cărora în statul de drept şi în democraţie cele 3 puteri ale statului: legislativă, executivă şi judecătorească sunt separate şi în echilibru, colaborează şi se respectă reciproc, independent dacă soluţiile adoptate de fiecare dintre acestea sunt sau nu în acord cu aşteptările exponenţilor lor, arată sursa citată.

În consecinţă, spun oficialii Tribunalului București, „discursul public la adresa hotărârilor judecătoreşti pronunţate trebuie să fie caracterizat de echidistanţă, pentru că numai respectând ordinea de drept şi hotărârile judecătoreşti se va restabili echilibrul social încălcat”.

Marți, Tribunalul București a respins cererea DIICOT privind redeschiderea dosarului „10 august” ce viza mai mulți șefi din Jandarmerie. Asta înseamnă că ancheta DIICOT în cazul șefilor Jandarmeriei rămâne închisă.