• În ianuarie 1995, un bărbat şi o femeie au fost jefuiţi sub ameninţarea armei de către doi bărbaţi.
  • La câteva zile după crimă, Cabanillas, pe atunci în vârstă de 18 ani, a fost arestat pentru că el corespundea descrierii unuia dintre suspecţi.
  • Cabanillas a insistat că este nevinovat pe parcursul unui proces, dar în cele din urmă a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

Gerardo Cabanillas a fost exonerat săptămâna trecută, la 28 de ani după ce a fost acuzat de jefuirea unui bărbat şi a unei femei şi de răpirea şi agresarea sexuală a femeii în Los Angeles, în 1995, a declarat marţi procurorul districtului Los Angeles County, George Gascón.

Mă aflu aici, alături de voi, cu un profund sentiment de responsabilitate în calitate de procuror districtual pentru a aborda o tragică eroare judiciară şi pentru a sărbători exonerarea şi eliberarea din închisoare a unui om nevinovat”, a declarat Gascón în timpul unei conferinţe de presă.

În ianuarie 1995, un bărbat şi o femeie au fost jefuiţi sub ameninţarea armei de către doi bărbaţi care au agresat-o şi sexual pe femeie, a declarat procurorul districtual. La câteva zile după crimă, Cabanillas, pe atunci în vârstă de 18 ani, a fost arestat pentru că, în general, corespundea descrierii unuia dintre suspecţi, a declarat Gascón.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER
BEYONCE FACE SHOW LA VMA

Cabanillas a susţinut întotdeauna că, la data arestării sale, a fost constrâns de către detectivul anchetator să facă o mărturisire falsă cu promisiunea că va fi eliberat condiţionat”, a declarat Gascón. În ciuda faptului că nu există dovezi fizice care să-l lege pe Cabanillas de crimă, acesta a fost acuzat de 14 infracţiuni, potrivit lui Gascón.

Cabanillas a insistat că este nevinovat pe parcursul unui proces, dar în cele din urmă a fost condamnat la închisoare pe viaţă. În 2019, avocaţii lui Cabanillas de la California Innocence Project, o organizaţie non-profit care se ocupă de eliberarea din închisoare a persoanelor condamnate pe nedrept, au depus o moţiune pentru ca probele ADN legate de victima agresiunii sexuale din 1995 să fie testate, a declarat procurorul districtual. Niciunul dintre testele ADN nu se potrivea cu cel al lui Cabanillas, a spus el.

Cabanillas a fost eliberat condiţionat dintr-o închisoare în luna mai, potrivit biroului procurorului districtual. El a fost eliberat definitiv la 21 septembrie, când un judecător de la Curtea Superioară a comitatului Los Angeles a anulat condamnarea sa şi l-a găsit nevinovat, relatează CNN. Alissa Bjerkhoel, directorul interimar al California Innocence Project, a declarat că exonerarea este dulce-amară”.

Citește și: