• În timpul discursului național de joi, președintele Fernández a declarat că a luat legătura cu judecătorul însărcinat cu acest caz pentru a acționa cât mai repede posibil.
  • În 2016, un judecător a pus-o sub acuzare pe Fernández de Kirchner, alături de alte 11 persoane, pentru corupție, asociere ilicită și administrare frauduloasă în formă agravată.
  • La începutul lunii august, un procuror federal a cerut ca Fernández de Kirchner să execute o pedeapsă de 12 ani de închisoare.

Un bărbat a fost arestat după ce a încercat să o împuște pe Cristina Fernández de Kirchner, vicepreședinte și fost președinte al Argentinei, joi, în fața casei sale din Buenos Aires, de la o distanță de un foc de armă albă. O înregistrare video a incidentului o arată pe vicepreședinta zâmbind în timp ce trece pe lângă o mulțime de oameni.

Un bărbat din mulțime se năpustește apoi în față, îndreptând un pistol spre fața lui Fernández de Kirchner și încercând, aparent, să tragă. Nu se trage niciun glonț, iar cea care a fost de două ori președinte tresare înapoi, nevătămată. Atacatorul a fost reținut după câteva secunde de confuzie și panică.

Agenția oficială de știri a Argentinei, Télam, l-a identificat pe bărbat ca fiind un cetățean brazilian, actualizându-i ulterior numele în Fernando Andre Sabag Montiel. Ministerul argentinian al Securității a confirmat că arma folosită în incident a fost o armă de foc de calibrul 380 cu gloanțe în interior.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Cristina este încă în viață pentru că – dintr-un motiv pe care nu-l putem confirma tehnic în acest moment – arma, care era înarmată cu cinci gloanțe, nu a tras, deși a fost apăsat trăgaciul, a declarat președintele argentinian Alberto Fernández într-o alocuțiune televizată joi seara. El a calificat tentativa de asasinat drept un atac la adresa democrației, afirmând: Trebuie să eradicăm ura și violența din mass-media și din discursul nostru politic.

El a declarat ziua de vineri zi de sărbătoare națională pentru ca țara să se reunească pentru a o susține pe Fernández de Kirchner. Fostul președinte argentinian Mauricio Macri a denunțat, de asemenea, joi, atacul, cerând o clarificare imediată și profundă din partea justiției și a forțelor de securitate.

Fernández de Kirchner se numără printre cele mai proeminente figuri politice din Argentina, după ce a ocupat funcția de președinte între 2007 și 2015, înainte de a prelua funcția de vicepreședinte în 2019.
Susținătorii ei au organizat mitinguri în fața casei sale timp de mai multe zile, ca răspuns la un proces în curs de desfășurare în care este acuzată de corupție în timpul mandatului său de președinte. La începutul lunii august, un procuror federal a cerut ca Fernández de Kirchner să execute o pedeapsă de 12 ani de închisoare. Instanța urmează să se pronunțe asupra acestei cereri.

Câteva zile mai târziu, susținătorii ei au avut ciocniri cu poliția în capitala argentiniană, Télam relatând că poliția a folosit bastoane și gaze lacrimogene asupra protestatarilor după ce un grup de persoane a dărâmat gardurile din apropierea casei sale.