• Un bărbat care a petrecut mai mult de 38 de ani în spatele gratiilor pentru o crimă şi două tentative de crimă comise în 1983 a fost eliberat din închisoare.
  • Condamnarea lui Maurice Hastings, în vârstă de 69 de ani, a fost anulată la cererea procurorilor şi a avocaţilor săi, scrie The Guardian.
  • Hastings şi-a susţinut nevinovăţia încă din momentul arestării.

Un bărbat care a petrecut mai mult de 38 de ani în spatele gratiilor pentru o crimă şi două tentative de crimă comise în 1983 a fost eliberat din închisoare, în California, după ce probele ADN au indicat un alt autor al faptelor. Condamnarea lui Maurice Hastings, în vârstă de 69 de ani, a fost anulată la cererea procurorilor şi a avocaţilor săi, scrie The Guardian.

M-am rugat tmulţi ani ca această zi să vină”, a declarat Hastings: Nu arăt pe nimeni cu degetul. Vreau doar să mă bucur de viaţa mea acum, cât o mai am”.

Procurorul George Gascón a declarat: Ceea ce i s-a întâmplat domnului Hastings este o nedreptate teribilă. Sistemul judiciar nu este perfect, iar atunci când aflăm de noi dovezi care ne fac să ne pierdem încrederea într-o condamnare, avem obligaţia de a acţiona rapid”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Victima în acest caz, Roberta Wydermyer, a fost agresată sexual şi ucisă cu un singur foc de armă în cap. Cadavrul ei a fost găsit în portbagajul maşinii sale din Inglewood, suburbie a Los Angelesului.

Hastings a fost acuzat de crimă în circumstanţe speciale, iar procurorul ceruse pedeapsa cu moartea. Juraţii l-au declarat vinovat şi a fost condamnat în 1988 la închisoare pe viaţă fără posibilitatea de a fi eliberat condiţionat.

Hastings şi-a susţinut nevinovăţia încă din momentul arestării. Hastings a cerut un test ADN în 2000, dar procurorul i-a respins cererea. Anul trecut, Hastings a depus o nouă declaraţie de nevinovăţie, iar testele ADN din iunie anul trecut au constatat că probele nu îi aparţin.

Profilul ADN a fost introdus într-o bază de date în octombrie a.c. şi a corespuns cu cel al unei persoane condamnate pentru o răpire armată, în care o femeie a fost introdusă în portbagajul unui vehicul, precum şi pentru agresiune sexuală asupra acesteia. Suspectul respectiv, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a murit în închisoare în 2020.