• Arestarea sa a avut loc, de asemenea, la două săptămâni după ce poliția italiană l-a arestat pe unul dintre cei mai cunoscuți șefi ai mafiei siciliene Cosa Nostra, Matteo Denaro.
  • Edgardo Greco, în vârstă de 63 de ani, a fost reținut joi în Saint-Etienne.
  • El este suspectat că face parte din organizația mafiotă Ndrangheta din Calabria.

Un criminal italian condamnat pentru crimă, care avea legături cu una dintre cele mai puternice organizații mafiote din țară, a fost arestat în Franța după 16 ani de fugă, a anunțat Interpol. Edgardo Greco, în vârstă de 63 de ani, a fost reținut joi în Saint-Etienne, Franța, unde a lucrat la un moment dat ca pizzar, au declarat procurorii francezi.

El este suspectat că face parte din organizația mafiotă Ndrangheta din Calabria, în sudul Italiei.
Greco conducea restaurantul italian sub un pseudonim în orașul francez, unde locuia din 2014. El era căutat pentru două crime în 2006 și pentru tentativă de crimă într-un alt caz.

Autoritățile italiene au declarat că frații Stefano și Giuseppe Bartolomeo au fost bătuți până la moarte cu o bară metalică într-un magazin de pește din Calabria în 2006. Greco este, de asemenea, acuzat în această țară de tentativa de omor a lui Emiliano Mosciaro în cadrul unui război mafiot între bandele Pino Sena și Perna Pranno la începutul anilor 1990.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Greco a deținut restaurantul Caffe Rossini Ristorante din Saint-Etienne din iunie până în noiembrie 2021, au declarat procurorii francezi. El a folosit numele Paolo Dimitrio și a lucrat și în alte restaurante italiene din oraș, potrivit AFP.

Un cont de Facebook încă deschis pentru Caffe Rossini Ristorante, care acum pare să fi fost închis, arată că presa locală a acoperit deschiderea acestuia în 2021.

Paolo Dimitrio deschide restaurantul visurilor sale, titra articolul din ziarul local Le Progres. Greco a lucrat, de asemenea, serile într-o pizzerie sub un nume fals, potrivit presei italiene.

După ce a fost arestat la primele ore ale dimineții, el s-a prezentat în fața unui judecător de instrucție din Lyon, care i-a notificat oficial mandatul de arestare din partea Italiei, au declarat procurorii. El a fost apoi plasat în detenție.

Cel mai puternic grup mafiot din Italia

Arestarea lui Greco a fost posibilă cu ajutorul Proiectului de cooperare împotriva Ndrangheta al Interpol, care sprijină colaborarea polițienească între cele 195 de state membre ale sale.

Ministrul italian de interne Matteo Piantedosi a declarat că arestările au demonstrat angajamentul țării sale de a lupta împotriva tuturor formelor de crimă organizată și de a localiza fugarii periculoși.

Potrivit Interpol, Ndrangheta este considerată cea mai extinsă și mai puternică grupare mafiotă din Italia, care operează la nivel mondial și are legături puternice cu traficul de cocaină cu destinația Europa din America de Sud.

Arestarea lui Greco a avut loc la o săptămână după ce poliția italiană a declarat că a dezmembrat o rețea mafiotă Ndrangheta care domina o zonă mare din sudul Calabriei și a confiscat bunuri de peste 250 de milioane de euro.

Cincizeci și șase de persoane, multe dintre ele aflate deja în închisoare, au fost puse sub urmărire penală pentru o serie de infracțiuni, inclusiv conspirație legată de mafie, extorcare, răpire, dare de mită și posesie de arme, au declarat poliția și procurorii.

Arestarea sa a avut loc, de asemenea, la două săptămâni după ce poliția italiană l-a arestat pe unul dintre cei mai cunoscuți șefi ai mafiei siciliene Cosa Nostra, Matteo Denaro, în vârstă de 60 de ani, care a fost fugar timp de 30 de ani. Denaro a fost arestat după ce a vizitat o clinică medicală unde se trata în capitala siciliană Palermo.