• Opozantul rus Andrei Pivovarov a fost dat jos din avion și arestat pe aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.
  • El a fost dus direct la Comitetul de Anchetă.
  • Andrei Pivovarov este un apropiat al fostului opozant rus Mihail Hodorkovski.

Autoritățile din Rusia au arestat încă un critic al Kremlinului. Este vorba despre Andrei Pivovarov, un apropiat al fostului opozant rus Mihail Hodorkovski, care a fost reținut de Poliție și dat jos din avionul care era pe punct de decolare spre Varșovia, pe aeroportul din Sankt Petersburg. Pivovarov a fost condus direct la Comitetul de Anchetă, potrivit anunțului făcut pe Twitter de colaboratorii săi.

Autoritățile ruse l-au arestat pe Andrei Pivovarov pe motiv că ar fi încălcat în repetate rânduri legislația referitoare la „organizațiile indezirabile”, și, astfel, opozantul riscă să stea 6 ani după gratii.

Andrei Pivovravov a fost director al organizaţiei pro-democrație Open Russia (Rusia Deschisă), ONG-ul pe care l-a fondat fostul critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski. Acesta din urmă se află în exil, după ce a executat o pedeapsă de 8 ani de închisoare în Rusia.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Andei Pivovarov ar figura pe o listă cu persoane căutate

Acest ONG a fost declarat indezirabil de autoritățile ruse, în 2017. Open Russia își are sediul la Londra, iar în Rusia i-a fost interzis acestui ONG să-și desfășoare activitățile. Membrii organizației ruse şi-au continuat însă activismul sub acelaşi nume, dar ca persoană juridică separată, încercând astfel să se protejeze de urmăriri penale.

În urmă cu o săptămână, Open Russia a decis să-și oprească activitatea în Rusia, tocmai pentru ca ai săi colaboratori să nu intre la închisoare.

Tatiana Usmanova, fostă coordonatoare Open Russia, a declarat că Andrei Pivovarov ar figura pe o listă cu persoane căutate și că acesta ar fi motivul arestării lui, potrivit Radio Europa Liberă.

Bogdan Nicolae: „Pivovarov este unul dintre milioanele de ruși care s-au săturat de regimul Putin”

În Rusia au fost închise numeroase ONG-uri, după ce legea referitoare la „organizațiile indezirabile” a fost adoptată în 2015. Multe dintre ONG-uri erau finanțate din străinătate, în special din Europa și Statele Unite.

„Andrei Pivovarov este unul dintre milioanele de ruși care s-au săturat de regimul Putin. Din păcate, este unul dintre puținii care a făcut ceva în sensul acesta de a se opune. Alături de alți activiști pentru democrație a încercat să convingă cetățenii ruși că Rusia merită o alternativă, o soluție mai bună, prin schimbarea regimului, și să ne gândim urmează alegeri parlamentare în luna septembrie, în Federația Rusă, iar actualul regim nu are nevoie de opozanți, nu are nevoie de o reală democrație”, a declarat Bogdan Nicolae, redactor șef Monitorul Apărării și Securității.