• Poliția a recunoscut că zeci de ponturi din partea publicului i-au ajutat pe anchetatori să localizeze o mașină.
  • Anchetatorii încă pun cap la cap motivele pentru uciderea celor patru bărbați.
  • Cele mai recente trei victime au frecventat toate Centrul Islamic din New Mexico, cea mai mare moschee din Albuquerque.

Un imigrant musulman din Afganistan a fost arestat ca principal suspect în cazul uciderii în serie a patru bărbați musulmani care a zguduit comunitatea islamică din cel mai mare oraș din New Mexico, a anunțat marți poliția.

După zile întregi în care a întărit securitatea în jurul moscheilor din zona Albuquerque, încercând să calmeze temerile legate de un atacator animat de ură antimusulmană, poliția a declarat marți că l-a arestat pe Muhammad Syed, în vârstă de 51 de ani, unul dintre membrii comunității de imigranți islamici din oraș.

Autoritățile au declarat că este posibil ca aceste crime să fi avut la bază o ranchiună personală, posibil cu accente sectare intra-musulmane. Toate cele patru victime erau de origine afgană sau pakistaneză. Una a fost ucisă în noiembrie, iar celelalte trei în ultimele două săptămâni.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA

O percheziție la domiciliul suspectului din Albuquerque a scos la iveală dovezi care arată că agresorul cunoștea victimele într-o oarecare măsură, iar un conflict interpersonal ar fi putut duce la împușcături, a anunțat poliția într-un comunicat în care a anunțat arestarea. Anchetatorii încă pun cap la cap motivele pentru uciderea celor patru bărbați, a declarat comandantul adjunct Kyle Hartsock de la Departamentul de Poliție din Albuquerque, în cadrul unei conferințe de presă.

Ca răspuns la întrebările reporterilor, Hartsock a declarat că animozitatea sectară a suspectului față de colegii săi musulmani ar fi putut juca un rol în violențe. Dar nu știm foarte clar dacă acesta a fost motivul real, sau dacă a fost o parte a unui motiv, sau dacă există o imagine mai amplă care ne scapă, a spus el.
Syed are un cazier de infracțiuni în Statele Unite, inclusiv un caz de violență domestică, în ultimii trei sau patru ani, a declarat Hartsock.

Poliția a recunoscut că zeci de ponturi din partea publicului i-au ajutat pe anchetatori să localizeze o mașină despre care detectivii credeau că a fost folosită în cel puțin una dintre crime și, în cele din urmă, să dea de urma bărbatului musulman pe care l-au numit principalul suspect în toate cele patru crime.

Syed a fost acuzat oficial de două dintre omucideri: cele ale lui Aftab Hussein, 41 de ani, și Muhammed Afzaal Hussain, 27 de ani, uciși pe 26 iulie și, respectiv, 1 august, a declarat șeful poliției din Albuquerque, Harold Medina, în cadrul briefingului. Ultima victimă, Nayeem Hussain, în vârstă de 25 de ani, un șofer de camion care a devenit cetățean american la 8 iulie, a fost ucis vineri, la câteva ore după ce a participat la înmormântarea celor doi bărbați uciși în iulie și august, ambii de origine pakistaneză.

Cele mai recente trei victime au frecventat toate Centrul Islamic din New Mexico, cea mai mare moschee din Albuquerque. Toate au fost împușcate în apropiere de Central Avenue, în sud-estul orașului Albuquerque.

Prima victimă cunoscută, Mohammad Ahmadi, în vârstă de 62 de ani, originar din Afganistan, a fost ucis pe 7 noiembrie 2021, în timp ce fuma o țigară în fața unui magazin alimentar și a unei cafenele pe care o conducea împreună cu fratele său în partea de sud-est a orașului.