• Înregistrările oferite CNN de NPA arată că poliția a primit cel puțin 11 apeluri de la persoane din Itaewon.
  • Inspectorul a fost găsit fără viață de către familia sa vineri, în jurul orei 12:45, potrivit poliției sud-coreene.
  • Autoritățile coreene au fost, de asemenea, criticate după ce martorii au declarat că în Itaewon, în noaptea prăbușirii, nu au fost luate măsuri de control.

Un inspector superior al poliției sud-coreene, care era anchetat în legătură cu busculada de Halloween din Seul, a fost găsit mort în locuința sa. Inspectorul a fost găsit fără viață de către familia sa vineri, în jurul orei 12:45, potrivit poliției sud-coreene.

Poliția a declarat că investighează circumstanțele. Vestea vine după ce anchetatorii au făcut o razie în birourile secției de poliție din districtul Yongsan, care supraveghează cartierul de noapte Itaewon, unde a avut loc ciocnirea.

În ceea ce a fost unul dintre cele mai grave dezastre din țară, 158 de persoane au murit după ce zeci de mii de petrecăreți costumați care sărbătoreau Halloween-ul s-au revărsat în popularul cartier al vieții de noapte, mulți dintre ei rămânând blocați pe străzile înguste și înfundate.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Furia publică față de dezastru a crescut de când s-a aflat că, cu câteva ore înainte de tragedie, membrii publicului au sunat la poliție pentru a avertiza asupra problemelor de supraaglomerare. Autoritățile coreene au fost, de asemenea, criticate după ce martorii au declarat că în Itaewon, în noaptea prăbușirii, nu au fost luate măsuri de control al mulțimii sau chiar deloc, în ciuda faptului că poliția a primit avertismente cu mult timp înainte.

Săptămâna trecută, Agenția Metropolitană de Poliție din Seul a declarat că anchetatorii au percheziționat opt dintre birourile sale și au confiscat documente referitoare la rapoartele făcute de cetățeni la numărul de urgență 112.

Perchezițiile au fost efectuate de o unitate specială de investigație creată de Agenția Națională de Poliție (NPA) pentru a cerceta dezastrul. NPA a declarat săptămâna trecută că l-a suspendat pe șeful secției de poliție din Yongsan, una dintre secțiile de poliție cele mai apropiate de locul prăbușirii.

Înregistrările oferite CNN de NPA arată că poliția a primit cel puțin 11 apeluri de la persoane din Itaewon îngrijorate de posibilitatea unei striviri a mulțimii încă cu patru ore înainte de producerea incidentului. Primul apel a fost dat la ora 18:34, când un apelant a avertizat: Pare foarte periculos… Mă tem că oamenii ar putea fi striviți”.

Un alt apelant, mai puțin de două ore mai târziu, a spus că erau atât de mulți oameni înghesuiți pe aleile înguste din Itaewon încât continuau să cadă și să se rănească. Vorbind în fața presei săptămâna trecută, șeful NPA, Yoon Hee-keun, a recunoscut pentru prima dată că poliția a făcut greșeli în răspunsul său.

El a adăugat că răspunsul poliției la apelurile de urgență a fost inadecvat” și că a simțit o responsabilitate grea” în calitate de șef al agenției.