• Invazia Rusiei în Ucraina a răcit din nou relațiile dintre Moscova și Occident și a readus spionajul în centrul atenției.
  • Luni, Germania a expulzat 40 de diplomați ruși pe care i-a acuzat că sunt spioni.
  • În timpul Războiului Rece, Berlinul a fost adesea supranumit capitala spionilor deoarece orașul se afla în prima linie a confruntării.

Un agent de securitate de la ambasada britanică din Berlin, suspectat de spionaj în favoarea Rusiei, a fost extrădat pentru a veni în fața instanței, fiind acuzat de nouă infracțiuni în temeiul Legii privind secretele oficiale.

David Smith, în vârstă de 57 de ani, cetăţean britanic, a fost extrădat miercuri din Germania în Marea Britanie şi va compărea joi la tribunalul Westminster Magistrates’ Court, a precizat Scotland Yard.

Smith, care locuia în Potsdam, Germania, este acuzat de şapte infracţiuni de colectare de informaţii cu intenţia de a le trimite autorităţilor ruse, una de tentativă de comunicare şi una de furnizare de informaţii unei persoane despre care credea că este membru al autorităţilor ruse.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Presupusele infracţiuni de la Berlin au fost comise între octombrie 2020 şi august 2021. Poliţia metropolitană a precizat că investigaţia este condusă de Comandamentul său de combatere a terorismului.

Nick Price, șeful diviziei de infracțiuni speciale și combatere a terorismului din cadrul Crown Prosecution Service (CPS), a declarat că Smith a fost acuzat de șapte infracțiuni de colectare de informații cu intenția de a le trimite autorităților ruse, printre care una de tentativă de comunicare și una de furnizare de informații unei persoane despre care credea că este membru al autorităților ruse.

El a precizat că CPS a colaborat îndeaproape cu omologii săi germani pentru a-l aduce pe Smith în Marea Britanie după ce a obținut un mandat de extrădare.

Activitățile de spionaj ar fi trebuit să se diminueze după căderea Zidului Berlinului în 1989 și sfârșitul Războiului Rece, dar invazia Rusiei în Ucraina a răcit din nou relațiile dintre Moscova și Occident și a readus spionajul în centrul atenției.