• Tsikhanouskaya a declarat pentru Associated Press într-un interviu că avocatul ei din oficiu nu a luat legătura cu ea nici măcar o dată în timpul procesului.
  • Ea a candidat împotriva președintelui autoritar Alexander Lukașenko în august 2020.
  • Rezultatele votului au declanșat cele mai mari proteste din istoria țării.

Un tribunal din Belarus a condamnat-o luni pe lidera opoziției în exil, Sviatlana Tsikhanouskaya, la 15 ani de închisoare, după un proces în absență, sub acuzația de conspirație în vederea răsturnării guvernului, aceasta fiind cea mai recentă măsură luată de guvernul belarus în cadrul unui efort de luni de zile de a suprima disidența.

Tsikhanouskaya a candidat împotriva președintelui autoritar Alexander Lukașenko în august 2020, în cadrul unor alegeri care i-au oferit acestuia al șaselea mandat și care au fost considerate în general ca fiind fraudate. Ea a calificat condamnarea și sentința sa drept un act de răzbunare din partea autorităților belaruse și a promis că va continua să lupte pentru libertate”.

Rezultatele votului au declanșat cele mai mari proteste din istoria țării. Lukașenko a declanșat o represiune brutală împotriva demonstranților, acuzând opoziția că a complotat pentru răsturnarea guvernului, iar Tsikhnouskaya a plecat în Lituania sub presiune.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Alți politicieni și activiști importanți au fost fie arestați, fie presați să părăsească țara. Tsikhanouskaya și alte patru personalități din opoziție au fost judecate în absența lor în capitala belarusă, Minsk. Fotografiile din sala de judecată, publicate de agenția de știri de stat belarusă Belta, au arătat o cușcă a acuzaților goală. Acuzațiile împotriva lor au inclus, de asemenea, crearea și conducerea unui grup extremist, incitarea la ură și afectarea securității naționale.

Tsikhanouskaya a declarat pentru Associated Press că avocatul ei din oficiu nu a luat legătura cu ea nici măcar o dată în timpul procesului și nu a răspuns la solicitările ei de a revizui dosarele cazului. Ea a acuzat că legea și sistemul de justiție din Belarus nu mai funcționează, iar statul s-a transformat într-un mare KGB”.