- Avocații ei au declarat că seria de infracțiuni formulate împotriva ei sunt motivate politic.
- Suu Kyi a fost găsită vinovată că a primit mită de 500.000 de dolari de la un magnat local.
- Suu Kyi a mai fost găsită anterior vinovată de infracțiuni, de la mită la încălcări ale alegerilor.
Un tribunal din Myanmar, țară condusă de militari, a condamnat-o pe Aung San Suu Kyi, fostul lider demis al țării și laureată a Premiului Nobel pentru Pace, la încă trei ani de închisoare pentru corupție, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu acest caz, extinzând astfel pedeapsa totală a acesteia la 26 de ani de închisoare.
Verdictul de miercuri este cel mai recent dintr-o serie de pedepse aplicate împotriva femeii de 77 de ani, o figură a opoziției față de decenii de regim militar care a condus Myanmarul timp de cinci ani înainte de a fi forțată să părăsească puterea printr-o lovitură de stat la începutul anului 2021.
Suu Kyi a fost găsită vinovată că a primit mită de 500.000 de dolari de la un magnat local, acuzație pe care a negat-o, potrivit sursei citate. Avocații ei au declarat că seria de infracțiuni formulate împotriva ei sunt motivate politic.
Suu Kyi este în prezent ținută în izolare într-o închisoare din capitala Naypyidaw. Luna trecută, Suu Kyi a fost găsită vinovată de fraudă electorală și condamnată la trei ani de închisoare cu muncă silnică, într-un proces legat de alegerile generale din noiembrie 2020 pe care Liga Națională pentru Democrație pe care o conduce le-a câștigat detașat, învingând un partid creat de militari. a fost pentru prima dată când Suu Kyi a fost condamnată la muncă silnică de la lovitura de stat militară din 2021.
Ea a primit aceeași pedeapsă într-un proces separat sub o administrație anterioară, în 2009, dar acea sentință a fost comutată. Suu Kyi a mai fost găsită anterior vinovată de infracțiuni, de la mită la încălcări ale alegerilor.
Grupurile pentru drepturile omului și-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la pedepsirea activiștilor pro-democrație din țară de când armata a preluat puterea.Săptămâna trecută, un tribunal militar din Myanmar a condamnat un jurnalist japonez la 10 ani de închisoare pentru sedare și încălcarea unei legi privind comunicațiile electronice după ce a filmat un protest antiguvernamental în iulie, a declarat un diplomat japonez.
Toru Kubota, în vârstă de 26 de ani, a fost arestat de polițiști în civil în Yangon, unde filma un documentar la care lucra de mai mulți ani, potrivit unei petiții Change.org care cere eliberarea sa. În iulie, junta militară a executat doi activiști pro-democrație proeminenți și alți doi bărbați acuzați de terorism, în urma unui proces condamnat de ONU și de grupuri de apărare a drepturilor.